STIGLA NADA: U Hrvatskoj prve doze cjepiva Pfizer protiv korone

Dugoočekivano cjepivo za koronavirus stiglo je u Hrvatsku, dan prije početka akcije cijepljenja.

Pfeizerovo cjepivo oko 6 sati jutros je stiglo u Hrvatsku. Cjepivo je dopremljeno hladnjačom, a prve jednake doze odaslane su u sve europske zemlje.

U prvom turnusu 9750 doza dobiva jednako svaka zemlja članica, bez obzira na broj stanovnika ili kupnjene količine .

Prvi će se cijepiti štićenik Doma za starije Trešnjevka u Zagrebu.

Cjepivo se mora skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva, a sutra, 27. prosinca, će krenuti u distribuciju po županijama, navodi HZJZ u priopćenju medijima.

“Ovo je najvažniji događaj od početka pandemije. Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine.”

“Za sada to je simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga svakog tjedna nam stižu nove doze što očekujemo sukladno planu cijepljenja. Pozivamo sve građane da se odazovu cijepljenu sukladno našem sloganu “Misli na druge – cijepi se”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. Krunoslav Capak, navodi se u priopćenju medijima HZJZ-a.