STIGAO ODGOVOR: Evo zašto HRT u Dnevniku i vijestima drži na stolu adventski vijenac

hrt, dnevnik, adventski vijenac

Neda Ritz, članica Programskog vijeća HRT-a, zatražila je očitovanje o tome zašto u Dnevniku i vijestima HTV-a kao ukras na stolu stoji adventski vijenac.

Nadzorni odbor HRT-a odgovorio je priopćenjem, koje objavljujemo:

“Povodom pitanja iskazanog na 41. sjednici Programskog vijeća, smatra li se prikazivanje adventskog vijenca, kao dijela blagdanske scenografije u informativnim emisijama HRT-a, narušavanjem programskih načela utvrđenih Zakonom o HRT-u, Nadzorni odbor HRT-a ističe da je člankom 9. Zakona o HRT-u određeno da javne usluge HRT-a sadrže programske obveze koje ispunjavaju demokratske, socijalne i kulturne potrebe hrvatskoga društva.

Advent ili došašće je vrijeme pripreme za blagdan Božića, koji se u Republici Hrvatskoj slavi kao nacionalni blagdan i neradni dan prema Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, a razdoblje adventa se tradicionalno obilježava isticanjem adventskih vijenaca ili adventskih zvijezdi.

Obilježavanje adventa predstavlja dio hrvatskoga nacionalnog, kulturnog i tradicijskog identiteta, zbog čega Nadzorni odbor HRT-a smatra da nisu prekršene odredbe Zakona o HRT-u, niti da je isticanjem adventskog vijenca u informativnim emisijama HRT-a, došlo do povrede bilo čijih prava ili osjećaja”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Anja Šovagović Despot.

Komentiraj