STIGAO I U HRVATSKU: Tri prva slučaja britanskog soja koronavirusa

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7.

Prenosimo priopćenje Ministarstva zdravstva.

“Uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Prema navodima Dr.sc. Ivana-Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

Ukupno je u razdoblju od 20.01. u Klinici sekvenciran 61 uzorak i to: 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske županije, šest iz Sisačko-moslavačke županije i četvero iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji. Sva tri uzorka su poslana i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih dijelova hrvatske upućena iz HZJZ-a.”

Komentiraj