ŠTETA VEĆA OD TRI MILIJARDE: Petrinjsko područje od 28. prosinca pogodila 374 potresa

Petrinjsko tlo i na jučerašnji Dan žalosti se treslo. Seizmolozi su cijeli dan javljali magnitude, a negdje oko 20 sati zabilježen je potres jačine 3.3 po Richteru.

Izvor: Media servis

Prema podacima koje je objavio Geofizički odsjek zagrebačkog PMF-a petrinjsko epicentralno područje od 28. prosinca do jučer pogodila su 374 potresa, a samo jučer do 14 sati seizmolozi su pobrojali 40 podrhtavanja.

Prvi je zabilježen 28. prosinca jačin 5 po Richteru, a najjači 29. prosinca magnitude 6.2. Taj potres zavio je Sisačko-moslavačku županiju, ali i cijelu Hrvatsku u crno. Zbog toga je jučerašnji dan proglašen Danom žalosti.

”S velikom tugom prisjećamo se i odajemo počast žrtvama. U mislima i molitvama smo s njihovim obiteljima i najbližima kojima izražavamo sućut i solidarnost cijelog hrvatskog naroda”, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru. ‘

‘Nesreću koja je zadesila naše gradove i mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji i tugu koju su doživjele mnoge obitelji možemo utješiti samo čvrstom solidarnošću s njima i dugoročnom brigom za njih. Nitko ne smije ostati prepušten sebi, ljudima treba pružiti nadu i osigurati nove domove”, poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je izjavio da će šteta od potresa iznositi više od 3 milijarde kuna, već je podneseno oko 8.750 zahtjeva za procjenu štete na objektima, a za 500-tinjak građana su potrebni kontejneri ili mobilne kućice. Ni upola ih jučer nije stiglo. Postavlja se mnoštvo pitanja. Zašto je sustav zakazao?

Zašto vlasti poručuju građanima da ne odlaze samoinicijativno u potresom pogođena područja pomagati jer stvaraju gužvu i otežavaju rad žurnim službama, kad se mnogi koji odu vraćaju s pričama da civilna zaštita ne odrađuje posao i da se građani žale da ih nitko nije obišao, pomogao im. Kako to da je pomoć građana i drugih zemalja stigla prije robnih zaliha… mnoštvo je pitanja na koja vladajući nevoljko odgovaraju i tvrde sve je pod kontrolom, no reakcija države sigurno će se dugo vremena podrobnije analizirati.

Na pitanje jesmo li bili nespremni, ministar rada Josip Aladrović je odgovorio:
“Pa to je jako teško pitanje jesmo li mogli biti spremniji, jesmo li mogli očekivati ili predvidjeti ovaj scenarij. Sigurno nije. Međutim ono što je najbitnije u ovim trenucima je da su maksimalne raspoložive snage na terenu, kao i materijalni resursi”.

Komentiraj