ŠTERC O IZBORNIM JEDINICAMA: Bilo je to po narudžbi HDZ-a, “naštimavala” se podjela Zagreba

Demograf s Hrvatskih studija Stjepan Šterc gostovao je na N1 televiziji gdje je među ostalim govorio i o postojećem izbornom zakonu koji je “kreirala” ekipa iz HDZ-a.

Objašnjavajući kako je došlo do podjele na 10 izbornih jedinica, Stjepan Šterc je za N1 rekao:

“Godine 1999. ankete su pokazale da će vodeća stranka izgubiti izbore, trebalo je nešto napraviti. Do mene su došli predstavnici Ureda predsjednika… prihvatili smo to uz uvjet da se formira 10 izbornih jedinica… Koristio sam pomoć studenata i složili smo tih 10 izbornih jedinica s tim da je bilo ključno kako podijeliti Grad Zagreb. To je bila politička narudžba da HDZ spriječi gubitak izbora, a te je izbore izgubio. Proveli smo anketu koja je potvrdila da se izbori gube pa smo napravili analizu što učiniti da se i uz to izbori dobiju, pa sam predložio radikalan potez zbog kojeg su me napali, da se pred izbore nekoliko mjeseci smjeni Vlada i da se biračkom tijelu ponudi nova koncepcija izvršne vlasti.

Optužili su me kasnije da su te jedinice bile složene da se izgubi vlast. To je znanost, nema se tu što puno mudrovati, to su ozbiljne analize. Po tim izbornim jedinicama vodeće stranke su i dobivale i gubile izbore i kasnije nije bilo želje za promjenom.”

O podjeli Zagreba rekao je: “To se zove naštimavanje da se dobije izbore. Zagreb se morao podijeliti da bismo zadovoljili sve parametre. Narudžba je bila podijeliti Zagreb, puno je spornog, ali veći je problem da po jedinicama izbor pojedinog kandidata ne odgovara potencijalu stanovništva na tom prostor, a svi zastupnici bi trebali zatupati nacionalnu koncepciju.”

Šterc je potom iznio prijedlog sustava 6 plus 2 izborne jedinice sa sto zastupnika u Saboru.

“Ovaj koncept je rađen na osnovu koncepta regionalne podjele Hrvatske. Regionalna podjela ne bi značila opasnost za Hrvatsku, temeljena je na prostornim parametrima. Posložili smo regionalnu logiku gdje će broj zastupnika ovisiti o ukupnom potencijalu prostora da se stavi u razvojnu funkciju”, rekao je i dodao:

“Promjena bi donijela uređeniji izborni sustav, uređenije društvo u kasnijoj fazi i podigla bi razinu demokracije u Hrvatskoj. Birači bi mogli birati i osobe na listama.”

Dvije izdvojene jedinice predstavljale bi manjinsku populaciju i iseljeništvo, pojasnio je.