STEPHEN HAWKING: Mogli bismo dobiti signal od izvanzemaljaca – nisam siguran trebamo li odgovoriti

Stephen Hawking

Vječno pitanje, vječna želja velikog broja ljudi, ali i znanstvenika kao što je fizičar Stephen Hawking – postoji li život izvan Zemlje, postoje li negdje tamo inteligentna bića?!

Stephen Hawking’s Favorite Places je naslov novog online filma poznatog svjetskog znanstvenika u kojem on upozorava na veliki oprez kada istražujemo i tražimo život u svemiru, posebno ako je riječ o naprednim bićima.

Prvi kontakt s izvanzemaljcima, kaže, može biti jednako opasna i strašan kao i onaj kada su domicilni Amerikanci upoznali prve europske istraživače, kada se pojavio i genocid.

U zamišljenom SS Hawkingsvemirskom brodu Hawking vodi gledatelje u svemir. Ima postaje na pet lokacija.

Gliese 832c, treći najbliži planet Zemlji, za kojeg se kaže da je i naseljiv, udaljen je 16 svjetlosnih godina, lokacija je s koje Hawking odašilje svoja promišljanja o izvanzemaljcima.

Među ostalim kaže: “Što sam stariji, to sam više uvjeren da nismo sami. Na čelu sam globalne inicijative koja želi pronaći život izvan Zemlje. Pretražit ćemo najbližih milijun zvijezda u potrazi za životom. Znam gdje trebamo početi s potragom. Mogli bismo jednom dobiti signal s planeta Gisele 832c. Međutim, nisam siguran trebamo li odgovoriti.”

Nije to prvi put kako Hawking iznosi da bi izvanzemaljci mogli imati posve neprijateljski stav prema nama, a o tome kaže:

“Pretpostavimo li da su prema stupnju razvoja milijardama godina ispred nas bit će silno moćniji i mogli bi nas gledati da nismo ništa više vrijedni nego li kako mi gledamo na bakterije.”