STEČAJNE MALVERZACIJE: Evo za što USKOK sumnjiči sutkinju, stečajnog upravitelja i druge

trgovački sud

Kako je izvijestio USKOK pokrenuta je istraga protiv Pere Hrkača, stečajnog upravitelja, sutkinje Vesne Malenice, troje njihovih suradnika i još jedne tvrtke.

Sumnje se da su poduzeća u stečaju oštetili za najmanje 45,7 milijuna kuna i pritom zaradili barem 27,5 milijuna kuna.Uz sutkinju i Hrkača koji je po tvrdnjama tužiteljstva sve osumnjičene povezao u “zajedničko djelovanje” u akciji su uhićeni i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se Milan Lučić osumnjičen za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) se kaže: Protiv šestero hrvatskih državljana osumnjičenih da su korištenjem društava u stečaju za financiranje osobnih potreba i poslovanja društava ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 27,5 milijuna kuna policija će Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeti kaznenu prijavu za kaznena djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage (Ministarstva financija), a u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad nekoliko fizičkih i pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad šestero osumnjičenih hrvatskih državljana (1957., 1962., 1961., 1973., 1965. i 1952.) i jednim trgovačkim društvom utvrđeno je postojanje sumnje da je prvoosumnjičeni (1957.), kao stečajni upravitelj više trgovačkih društava, od 2008. godine do studenoga 2017. godine povezao u zajedničko djelovanje preostale osumnjičene, a s ciljem pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, stoji u priopćenju.

Korištenjem društava u stečaju za financiranje osobnih potreba i poslovanja društava povezanih sa četvrto- (1973.) i petoosumnjičenim (1965.), prvoosumnjičeni (1957.) je obavljao isplate u korist društava koja su izvodila radove na njegovim privatnim nekretninama, kao i na nekretninama u vlasništvu drugoosumnjičene (1962.) te u vlasništvu društava kojima upravlja četvrtoosumnjičeni (1973.).

Prvoosumnjičeni (1957.) je provodio postupak prodaje imovine stečajnih dužnika u prethodnom dogovoru i u interesu petoosumnjičenog (1965.) te bez stvarnog opravdanja, zapošljavao osobe blisko povezane sa sobom, drugo- (1962.) i trećeosumnjičenom (1961.), te je usmjeravao sredstva stečajnih dužnika prema društvima trećeosumnjičene (1961.) i četvrtoosumnjičenog (1973.) na ime neistinitih troškova zakupa.

Drugoosumnjičena (1962.) je kao dužnosnica Trgovačkog suda imenovala prvoosumnjičenog (1957.) kao stečajnog upravitelja, svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije plana zločinačkog udruženja.

Trećeosumnjičena (1961.) je, po uputama i zajedno sa prvoosumnjičenim izrađivala izvješća stečajnog upravitelja, neistinito u istima prikazujući troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika.

Četvrto- i petoosumnjičeni su, nakon što su na račune društava u kojima su stvarni voditelji poslovanja, izvršene isplate sa računa društava u kojima je prvoosumnjičeni bio stečajni upravitelj, tako zaprimljenim sredstvima raspolagali u korist svojih društava, kao i u korist prvoosumnjičenog i drugoosumnjičene. U tome im je pomogao šestoosumnjičeni (1952.) kao odgovorna osoba sedmoosumnjičenog trgovačkog društva.

Sumnja se kako su osumnjičeni na opisani način oštetili društva u stečaju za iznos od najmanje 45.000.000,00 kuna te ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 27.500.000,00 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je petero osumnjičenika predala pritvorskom nadzorniku, dok je petoosumnjičeni (1965.) trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima.

Protiv osumnjičenih policija će Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeti kaznenu prijavu za kaznena djela zločinačkog udruženja,  zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita.