STATE DEPARTMENT POTVRDIO: Odluka o izraelskim avionima za 15 dana

Izraelski avioni F-16 prvi put u Hrvatskoj (Foto: MORH)

Kupnja borbenih zrakoplova F 16 ponovno je došla u prvi plan. Prema najnovijim informacijama američki State Department formalno je obavijestio Kongres da Izrael Hrvatskoj prodaje polovne borbene avione, a konačnu odluku trebali bi znati za 15 dana.

Glasnogovornik State Departmenta za Media Servis je potvrdio da je Kongres obaviješten o transferu izraelskih zrakoplova trećoj strani.

“Sjedinjene Države podržavaju napore našeg NATO saveznika Hrvatske da modernizira svoju obramu, uključujući kupnju zrakoplova F-16 od Izraela. Nakon gotovo 2 godine konzultacija sa svim stranama, američka Vlada je predložila jasan put kako bi ovaj dogovor bio završen do kraja godine. 11. prosinca američki Demartment of State službeno je obavijestio Kongres o ovome slučaju transfera, te oni sad imaju 15 dana za pristanak po američkom zakonu o nadzoru nad izvozom naoružanja.”

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je proces vođen sustavno, temeljito i detaljno, a od partnera očekuje da ispoštuju dogovor.

“Moj stav je da država koja nije u stanju štititi svoje nebo ne može biti sigurna u svoju budućnost. Zato je upravo ova Vlada nakon 15 godina odgađanja donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F 16 Barak. Za mene je to bila jedina opcija. Vojska s i bez borbenog aviona nije ista vojska”, rekao je danas Krstičević.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je da je stručnom povjerenstvu izraelska ponuda bila najbolja od sve četiri koje su stigle.

“Mi smoprihvatili to mišljenje i dali preporuku Vladi da krene u taj posao. Naravno, konačna odluka jest na Vladi. Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi zrakoplovi oko kakvih smo se dogovorili”, istaknula je Grabar-Kitarović.

SDP-ov Gordan Maras smatra da je ministar, bez obzira na posao s avionima, odavno trebao dati ostavku.

“Mislim da ministar vrlo loše komunicira. Ja nemam potpunu informaciju tako da mi je teško govoriti kako će se to završiti. Bilo bi dobro da smo već u startu imali suglasnost SAD-a da se ova situacija izbjegne kada smo već išli u potpisivanje ugovora. Inače, ja misim da je Hrvatska imala neke priotitete puno važnije od kupnje aviona”, objasnio je Maras.

Branimir Bunajc iz Živog zida smatra da je posao i dalje upitan, a velika je dvojba hoće li se u konačnici realizirati.

“Sada smo jedino formalno saznali to da je za cijeli posao nadležna administracija SAD-a, znači nikakav bilateralni ugovor Hrvatske i Izraela neće vrijediti osim ako ga ne odobri američka administracija. To smo cijelo vrijeme intuitivno znali, čitali između redova, a sada znamo i službeno”, komentirao je Bunjac.

Hrvoje Zakanović iz HRAST-a kaže riječ je o kardinalnoj greški Vlade.

“Prvi komentar je da su se ipak smilovali jer mislim da ovakve situacije nisu dopustive. Hravtska Vlada je morala predvidjeti da se ti avioni ne mogu tek tako nabaviti, odnosno da se mora pitati State Department, koliko smo saznali. Mislim da nitko to nije vodio računa. Smješno je da Hrvatska dolazi u ovu situaciju kada je u pitanju jedna od najvećih naoružanja u povijesti, u to srlja, a onoga tko je izvoran vlasnik nije o tome niti obavijestila niti pitala. Sreća po Andreja Plenkovića što su nam se Amerikanci smilovali”, ispričao je Zekanović.

Komentiraj