STANJE U HRVATSKOJ SVE BOLJE: Ali rak prostate odnosi godišnje još najmanje 800 života

Nakon dugog niza godina loših statistika u borbi protiv raka prostate, Hrvatska je počela bilježiti pozitivne pomake. Rak prostate postao je najučestaliji rak u muškoj populaciji u Hrvatskoj, čiji se simptomi teško otkrivaju u ranoj fazi.

Izvor: Media servis

Uspješnim uvođenjem nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate napravio bi se veliki korak prema smanjenju smortnosti od ove bolesti. Program je nedavno najavilo Ministarstvo zdravstva, poručeno je na javnozdravstenoj akciji ‘‘Svi za njega‘‘. Akcija se već tradicionalno održava na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

U Hrvatskoj godišnje od ove bolesti obolijeva oko 2800 ljudi i umre njih preko 800. Rak prostate se zbog izostanka simptoma teško otkriva u ranoj fazi, no ipak, rano otkrivanje daje 90 postotnu šansu uspješnosti liječenja, stoga ga je ključno što ranije dijagnosticirati.

U kombinaciji s dostupnim modernim terapijama pacijentima se može značajno produljiti život i smanjiti neugodne nuspojave terapija koje u odmaklim fazama bolesti značajno smanjuju kvalitetu života.

Predsjednik hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, Velimir Korak, za Media servis je rekao kako su se stvari uvelike poboljšale u odnosu na nekoliko godina unazad, kada je i on obolio od raka prostate:
‘‘Na Rebru se već godinu i pola koristi robot za operaciju prostate. Onda imamo PCT, koji je ponovno u funkciji na Rebru, nadalje PSMA test, koji je ujedno i najbolji test za otkrivanje raka.‘‘

Istaknuo je važnost podizanja svijesti o ovoj bolesti, te važnosti nastavka osiguravanja dostupnosti modernih terapija. Uvođenjem nacionalnog programa očekuje da će se spasiti još života.

Ovim programom Hrvatska bi postala jedna od prvih zemalja Europske unije s takvim sveobuhvatnim programom.

‘‘Nastojimo s ovom akcijom koju obavezno imamo u 11. mjesecu, takozvani ‘‘Novembar‘‘, znači mjesec za liječenje raka prostate; imamo i tu akciju u proljeće. Ako ništa drugo i prošle godine je bilo puno medija na ovoj akciji, što puno utječe na rano testiranje što je jako važno za pacijenta.‘‘

Na inicijativu Europskog vijeća i na veliku podršku i inicijativu Ministarstva zdravstva RH i ministra Vili Beroša, formirano je Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva koje je napravilo nacrt prijedloga Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka prostate. Trenutno traju pripreme za početak posebnog programa na koji se planira uključiti 10 tisuća muškaraca u ciljanoj dobnoj skupini od 55 do 69 godina starosti.

​‘‘Nakon godinu dana provedbe projekta radit će se analiza, a potom će se započeti s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka prostate koji će uključiti muškarce od 55 do 69 godina starosti”, izjavio je specijalist urologije iz KBC-a Zagreb, Tomislav Kuliš.

Korak je za kraj pozvao sve muškarce starije od 50 godina da se obavezno testiraju: ‘‘Prevencija je spas. Vrlo je važno da se rak prostate sto prije otkrije jer će si na taj način muškarci produžiti život.‘‘

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!