ŠTAJK UPOZORENJA: Obustave javnog linijskog prijevoza diljem Hrvatske

Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika, koji djeluju u 30-ak poduzeća i zapošljavaju oko 7 tisuća radnika, najavljuju štrajk upozorenja 23. kolovoza.

Izvor: Media servis

Traže da se do zakonskog roka, koji ističe 30. studenog, sklope Ugovori o javnim uslugama s prijevoznicima, koji bi ih zaštitili od natječaja i omogućili im subvencije.

Koordinator sindikata Duško Kulaš: “Mi smo bili na sastanku kod ministra Butkovića koji je rekao da se to može odgoditi, prolongirati, da se to ne mora usvojiti.

Mi smo ostali u jednom međuprostoru, ne znamo kud ni šta. Svakodnevno se linije ukidaju, ljudi nam odlaze, jer imaju male plaće od 3500 do 5000 kuna i na takav način sustav nije održiv.”

Sindikati naglašavaju da je već donesen Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, koji je prošao e-savjetovanje. Sredinom srpnja poslali su pismo Vladi, ali odgovor još nisu dobili. U slučaju da se i nakon štrajka upozorenja ne riješi njihovo pitanje, najavljuju generalni štrajk početkom nove školske godine na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prjevozu. Kulaš naglašava da javno linijski prijevoznici diskriminirani u odnosu na druge.

“Jadrolinija i svi drugi prijevoznici uz obalu su također dobili koncesiju na 10 godina. Oni i HŽ su dobili velike subvencije od države. Gradski prijevoznici kao što je ZET ili Promet Split su također dobili koncesiju na području gdje su im osnivači i dobili su, prije svega, sigurnost radnog mjesta i poslovanja.”

Komentiraj