SRIĆA O KORONI: “Možemo očekivati da će doći do porasta broja oboljelih u jesen”

Koronavirus ipak ne miruje. Jer, dok je u Europi relativno mirno, šangajske vlasti u Kini suočene su s još jednim valom pandemije. 

“Brojke u Kini djeluju na prvu poprilično zastrašujuće. Ove odluke koje su donijele kineske vlasti možda djeluju prilično brutalno i žestoko, ali poučeni dosadašnjim iskustvom, oprezu nikada kraja, rekao je za HRT pulmolog Saša Srića, koji je komentirao i situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Zasad nemamo saznanja o novom podsoju. Pomalo zatvaramo odjele, smanjujemo kapacitete. Imamo na umu da dokle god će biti testiranja, dotle će morati biti otvoreni i COVID odjeli. Kliničke slike su u načelu blaže nego što su to bile u prethodnim valovima, puno je manje teških upala pluća koje su izazivale potporu kisikom i respiratorima. Pacijenti su najčešće kronični pacijenti koji dolaze na operativne zahvate pa u predoperativnoj obradi postaju COVID pozitivni i samim time trebaju biti hospitalizirani na COVID odjelima. To su pacijenti s akutnim moždanim udarima, pacijenti s akutnim infarktima, uglavnom COVID asimptomatski, ali zbog naravi bolesti i zaraznosti primaju se u bolnicu. Nije ih moguće zbog osobne bolesti liječiti kod kuće”, naglasio je.

Rekao je da u jesen dolazi hladniji period kad će biti više zatvaranja u kuće, kafiće i restorane, ljudi će manje boraviti na otvorenom prostoru.

“Za očekivati je da će doći do porasta. Ako će se ostati na ovom jako zaraznom, ali puno manje zaraznom omikronu, možemo očekivati da će doći do porasta broja oboljelih, time i hospitaliziranih. Ako će biti riječi o samo omikron soju, ako neće mutirati u teže i gore oblike, ne vjerujemo da ćemo u tom slučaju gledati reprizu prošle i pretprošle jeseni kad je situacija bila kritična, a zdravstveni sustav bio na rubu. I dalje svima stoji poziv na cijepljenje. Prije nego što će ovaj trend postati silazan, pao je interes za cijepljenje. Pogotovo u ovoj prilično relaksirajućoj situaciji. Dnevni odaziv na cijepljenje je između 200-300. Treba i dalje ljude pozivati. Mjere su većinom ukinute, život se relaksirao i normalizirao, ali ne smijemo zaboraviti da je virus oko nas i da COVID i dalje postoji”, rekao je.

Dodao je da što je teža slika u akutnom COVID-u, to će i post-COVID komplikacije biti jače. “Koliko će post-COVID sindrom trajati, to u pravilu ne znamo. Znamo da može trajati od nekoliko mjeseci do godine dana, a kod nekih će posljedice ostati trajne. Komplikacije drastičnog tipa nismo zabilježili”, zaključio je.