SRETAN ROĐENDAN: Merkel od Plenkovića dobila maramu, mužar i penkalu

Čelnici 27 zemalja Europske unije, prvi put nakon pet mjeseci fizički su se okupili u Bruxellesu kako bi pregovarali o Višegodišnjem financijskom okviru i planu za oporavak od posljedica Covida-19. Zemlje članice imaju bitno različita stajališta o predloženom paketu pa će pregovori koji se nastavljaju i sutra biti teški i neizvjesni.

Izvor: Media servis

Za Hrvatsku je najvažnije da ukupan iznos koji će biti na raspolaganju bude duplo veći nego što je bio u prvih sedam godina članstva u Uniji, izjavio je još jučer premijer Andrej Plenković.Pri dolasku na sastanak rekao je kako će se založiti za hrvatske interese, mogućnost financiranja nacionalnog programa oporavka i projekata koji će omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj.

“Razvoj hrvatske poljoprivrede, ali isto tako investicije u digitalnu ekonomiju, zelenu, ekonomiju, sve ono što je vezano uz budućnost i za praćenje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom. Veselim se pregovorima i nadam se da ćemo svi skupa pokazati visoki stupanj političke zrelosti.”

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, za razdoblje od 2021. do 2027. predlaže 1074 milijarde eura za proračun i 750 milijardi eura za opravak, od toga 500 milijardi eura bespovratno. Takozvane štedljive zemlje Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska traže da te svote budu manje, a ne postoji suglasnost niti oko omjera bespovratnih sredstava i kredita.

Michel ipak daje naznake optimizma. “Naporno smo radili na pripremi summita. Znam da će biti teško jer ne radi se samo o novcu već ljudima, budućnosti Europe i našem jedinstvu. Čak i ako bude teško vjerujem da je uz političku hrabrost moguće postizanje dogovora.”

Rješenje ove krize je moguće, a to je ono što građani EU očekuju od nas, izjavila je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen. “Virus je još uvijek prisutan, a svijet gleda hoće li Europa uspjeti ostati ujedinjena i snažno prebroditi krizu. S uvjerljivim budžetom i planom “EU sljedeće generacije”, imamo šansu, ne samo prebroditi krizu, nego monetizirati naše tržište, donijeti Zeleni plan i uvesti digitalizaciju. To su najvažnije teme današnjeg sastanka.”

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako će trebati velika količina spremnosti na kompromis da bi došlo do dogovora. Njoj je danas rođendan pa je od hrvatskog premijera Plenkovića na poklon dobila bili maramu, penkalu i mužar.