SPRIJEČEN KAOS U ZRAČNIM LUKAMA: Hrvatski kontrolori letenja otkazali štrajk

U zadnji tren je izbjegnut kaos u zračnim lukama u jeku turističke sezone. Štrajk kontrolora letenja koji je bio najavljen za sutra je otkazan. Upravi Hrvatske kontrole zračne plovidbe dana je još jedna prilika da zahtjevima Hrvatskog strukovnog sindikata kontrola letenja udovolje mirnim putem.

Izvor: Media servis

Predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrole letenja Krešimir Rakoci kazao je da je do velikog obrata došlo sinoć nakon sastanka sjednice Izvršnog odbora gdje su odlučili dati još jednu priliku razgovorima s Upravom. Rakoci ističe da od svojih zahtjeva ne odustaju.

‘‘Inzistiramo i dalje na zahtjevima koji su vezani isključivo uz sigurnost zračnog prometa, vezano uz preopterećenje kontrolora letenja zbog ogromnog obima posla koji odrađujemo i činjenice da nas je premalo da odradimo taj promet‘‘.

Sindikat djelatnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe, kao drugi reprezentativni sindikat koji je sudjelovao u pregovorima, već je prihvatio ponudu Uprave i potpisao Kolektivni ugovor u kojemu stoji da se plaće svim radnicima povećavaju za 5 posto, dodatno povećavaju plaće svim kontrolorima zračnog prometa od 2 posto, povećava iznos regresa na iznos od 7000 kuna neto, povećava iznos naknade za trošak prijevoza do 1500 kuna neto, a iznos jubilarnih nagrada za 50 posto. No, HSSKL je odbio tu ponudu. Njihova traženja, osobito u financijskom dijelu su puno veća. No, Rakoci uvjerava:

‘‘U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i odredbi o radnom vremenu. Financijski dio nam je u drugom planu, s obzirom na situaciju u državi i svijetu. Želimo nastaviti pregovore, sve će biti na stolu. Pregovori su dinamični, od toliko zahtjeva naći će se neki kompromis‘‘.

Predsjednik Uprave Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić ističe da su u pregovorima bili više nego korektni te da sve što su bili u mogućnosti ponuditi su stavili pred sindikate.

‘‘Mislim da smo već objasnili da je Uprava od starta u dobroj vjeri samo davala, ništa nije tražila. U onim okvirima u kojima je to bilo moguće, mi smo to odradili i to smo dali. Vjerojatno je i sindikat shvatio da to realna situacija i više naprosto nije bilo moguće‘‘.

Bagarić s druge strane, ne zamjera na najavi sindikalnih akcija, štoviše, smatra to njihovim pravom. A misli li da se sindikat prepao ishoda ročišta na Građanskom županijskom sudu koji je trebao službeno odlučiti o dopuštanju ili zabrani štrajka, s obzirom da su samo nekoliko minuta prije početka izašli s informacijom da otkazuju štrajk?‘‘Ne bih ja rekao da su se bojali, nitko se ničega nije bojao. To je jedna od sindikalnih akcija na koji način oni traže svoja prava, ja sam i u startu rekao da nemam ništa protiv toga, a i štrajk je jedan legitiman oblik traženja prava‘‘.

Da su kontrolori otišli u štrajk, otkazane bi bile stotine letova uslijed turističke sezone, izravno bi bilo pogođeno oko 400 tisuća putnika dnevno, a gubitak prihoda po danu štrajka iznosio bi više od dva milijuna kuna. Kaosa u zračnim lukama je trenutno izbjegnut, no ukoliko pregovori ne izrode kompromis, Rakoci najavljuje:

‘‘Ukoliko se neće naći zadovoljavajući dogovor vezano uz zahtjeve za radna vremena i prekovremene i opterećenje kontrole letenja, naravno da ćemo opet morati posegnuti za određenim akcijama vezanima uz pokretanje štrajka‘‘.