SPORNI PLAKATI: Rano je zaključivati krši li Bandić zakon – kažu iz DIP-a

DIP poručuje kako je preuranjeno donositi zaključke krši li se zakon postavljanjem plakata na kojima se ističu uspjesi Zagreba i njegove uprave, a odgovor će se znati do početka kolovoza.

Piše: Branimir Fagač

Povjerenstvo će, očitujući se o prijavi Anke Mrak Taritaš i stranke ‘Glas’, u nadzoru financiranja izborne promidžbe, koji je u tijeku, utvrditi predstavlja li takvo oglašavanje povredu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma”.

“U ovom trenutku je preuranjeno dati bilo kakve zaključke vezano uz navedeno, budući da smo u postupku prikupljanja relevantnih činjenica, a utvrđenje eventualnih povreda Zakona bit će sadržano u izvješću o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe, koje ćemo objaviti na svojim mrežnim stranicama u roku propisanom člankom 61. Zakona“, navodi DIP.

Zakon, naime, kaže da se takva izvješća objavljuju u roku od 60 dana od dana objave konačnih izbornih rezultata, a kako se Izbori za Europski parlament održavaju u nedjelju, 26. svibnja, te uzmu li se u obzir rokovi za žalbe i eventualna ponavljanja, konačni bi rezultati mogli biti objavljeni početkom lipnja.

Nakon toga, a opet prema zakonu, mora proteći rok od 60 dana. Dakle, to bi izvješće svijetlo dana trebalo ugledati najkasnije do početka kolovoza.

Podsjetimo, stranka ‘Glas’ prigovorila je DIP-u i Etičkom povjerenstvu zbog jumbo plakata koje financira Grad Zagreb, a na kojima se ističu uspjesi Grada i njegove uprave, što ta stranka smatra grubim kršenjem zakona i Izbornog etičkog kodeksa, zbog činjenice da na izborima za EP sudjeluje i Bandićeva stranka.

“Radi se o korištenju sredstava jedinice lokalne samouprave u predizbornoj kampanju jedne stranke te grubom sukobu interesa”, tvrdi ‘Glas’.

 

Komentiraj