SPORAZUM OKO BREXITA: Ovaj dogovor znači da nema potrebe za odgodom

Više od tri godine nakon referenduma, brexitska sapunica ulazi u svoju završnicu.

Izvor: Media servis

Britanski i europski pregovarači postigli su novi dogovor o izlasku i to nekoliko sati prije sastanka čelnika zemalja članica Europske unije u Bruxellesu, koji će ga najvjerojatnije podržati. I dok mnogi očekuju da će parlamentarci u Strasbourgu u velikom broju dići svoje ruke za sporazum, oni u Londonu mogli bi ga opet odbaciti i tako nastaviti dramu i neizvjesnost, jer Juncker poručuje – nove odgode neće biti.
“Imamo novi dogovor, koji je razuman i pošten”, poručili su rame uz rame predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson.

“Ovaj dogovor znači da nema potrebe za odgodom. On je dokaz našoj predanosti da pronađemo rješenja i pruža sigurnost dok Brexit stvara nesigurnost. Dogovor štiti prava naših građana i štiti mir i stabilnost na Irskom otoku, na kojem neće biti granice, a zaštićeno će biti i jedinstveno tržište.””Za nas u Ujedinjenom Kraljevstvu dogovor znači da možemo osigurati Brexit koji ispunjava naše ciljeve. Znači da Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi cijela i potpuna 31. listopada, ali i da zajedno, kao ujedinjena zemlja možemo odlučivati o našoj budućnosti.”

Juncker je kasnije potvrdio da odgode rastanka neće biti. “Odbacio sam mogućnost odgode. Ako imamo dogovor, imamo dogovor i nema potrebe za odgodom. To nije samo britanski stav, nego i moj stav.”

I dok europski čelnici i parlamentarci dogovor uglavnom pozdravljaju, među njima i irski premijer Leo Varadkar, u Britaniji na sporazum ne gledaju svi blagonaklono. Žestoko mu se protivi oporba, ali i Johnsonovi sjevernoirski saveznici, a s obzirom na to da je izgubio većinu u Zastupničkom domu, malo je vjerojatno da će Johnson dobiti potrebnu podršku. Uoči summita europskih čelnika situaciju u britanskom parlamentu komentirao je premijer Andrej Plenković.

“Ovo je jedna vrlo kompleksna unutarnjo politička situacija koja traje tri godine. Biti tu veliki prorok, možda bi malo bilo biti i previše hrabar. Ono što ćemo mi s naše strane učiniti da ako postoji razuman dogovor, a čini mi se, jer sam razgovarao i s Leom Varadkarom, da je taj dogovor razuman i da neće stvoriti poteškoće, nego će se stvari koje eventualno još budu otvorene rješavati u hodu. Što je isto tako dobro, da bi s ovim dogovorom mogli živjeti.”

Britanski zastupnici u subotu će odlučivati hoće li dići ruke za ovaj novi dogovor, a kako sada stvari stoje odbit će ga i tako osigurati jedini ishod koji je većina htjela izbjeći – neuređeni izlazak.