SPONZA O KOALICIJI: Sa HSS-om dijelimo interese po pitanju poljoprivrede i hrvatskog sela

giovanni sponza 1

U susret prijevremenim izborima i u jeku priprema za iste, IDS će se vjerojatno odlučiti za postizbornu koaliciju sa SDP-om, rekao je za Rovinj FM glavni tajnik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Giovanni Sponza.

Odluku o izbornoj suradnji donijeti će uskoro, a suradnja s Narodnom koalicijom koja se okuplja oko IDS-u svjetonazorski bliskog SDP-a moguća je, rekao je Sponza, uz dogovor o strateškim projektima i decentralizaciji, prenosi Media servis.

“Rekao bih da je Istra jaka i prosperitetna jer je jak IDS. Rezultat na prošlim izborima koji smo ostvarili u koaliciji s Primorsko-goranskim savezom i listom za Rijeku potvrđuje snagu naših regionalnih opcija. Građani znaju da smo najsnažniji glas naše regije”.

“Postizborna koalicija sa SDP-om je opcija kao na prošlim izborima. O konkretnim uvjetima i okolnostima suradnje razgovarat ćemo kad za to dođe vrijeme,” rekao je glavni tajnik IDS-a, stranke koja je bila dio koalicijske vlade Zorana Milanovića te navodi i neke otežavajuće okolnosti te suradnje.

“Što se tiče narodne koalicije koja se čini kao koalicija širokog ideološkog spektra i u toj koalicija ima određenih pojedinaca koji imaju stavove koji su ekstremni i nama apsolutno neprihvatljivi.”

U IDS-u očekuju da tim pojedincima SDP neće činiti nikakve ustupke misleći pritom na vrlo konzervativnu Marijanu Petir, dok o samom HSS-u Sponza kaže:

“Što se tiče HSS-a mi s njima dijelimo interese po pitanju poljoprivrede i hrvatskog sela. Drago nam je da HNS i HSS pregovaraju sa SDP-om oko sadržaja politike”. peđa grbin 2

U SDP-u su potpuno svjesni snage IDS-a. I kod njih kao i na prošlim izborima, postoji velik interes za postizborno koaliranje. A da će se ta koalicija zaista dogoditi dao je naslutiti i SDP-ov Peđa Grbin, podsjetivši da su SDP i IDS dugogodišnji prijatelji na hrvatskoj političkoj sceni i kao takvi uvijek dobro surađivali.

“Mislim i kažem s punom odgovornošću da je koalicija u protekle četiri godine donijela puno dobra građanima Hrvatske, a posebno Istri”, smatra Grbin, podsjećajući i na neke od strateških projekata koji su se u Istri realizirali za vrijeme prošlog mandata.

“Tu treba spomenuti projekt izgradnje bolnice u Puli, studentskog doma, infrastrukturne projekte. Vidim suradnju u nastupajućem razdobolju.”

Dakle, suradnja IDS-a i SDP-a na izvanrednim izborima u rujnu nije upitna, no ono što je za sada nepoznato je hoće li na izbore te dvije stranke izaći zajednički na jednoj koalicijskoj listi ili odvojeno, i to je samo stvar procjene kako postići što bolji izborni rezultat, zaključio je za Rovinj FM SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin.