SPOMENIK GHANDIJU U ZAGREBU: Na Bundeku otkrivena njegova bista

Grad Zagreb je dobio bistu Mahatme Gandhija. U povodu 150. obljetnice rođenja ovog istaknutog humanista, političara i vođe pokreta za neovisnost Indije bistu su otrili premijer Plenković i hgradonačelnik Bandić, u društvu indijskog veleposlanika.

Foto: Facebook

Spomenik je visok oko 2,3 metra i nalazi se na Zaprudskom otoku, a djelo je indijskog kipara Ram Vanji Sutara.

“Danas je veliki dan za Hrvatsku, za Zagreb i za Indiju, a posebno za jačanje prijateljskih odnosa naših dviju država. O doprinosu, plemenitim idejama i ideji mira Mahatme Gandhija nije potrebno puno govoriti. Njegove nesebične ideje i predan rad na postizanju pravednosti te žrtva koje je podnio za ideale, dovoljno govore same za sebe. Njegov život, poruke i djela, najviše služenje svome narodu, mogu nam svima poslužiti kao sjajan primjer”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Podizanje spomenika u Zagrebu uklopit će se u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se odvijaju njemu u čast. Spomenik financira Veleposlanstvo Indije.

“Ova bista je samo jedan od simbola naše zahvalnosti i poštovanja koje želimo iskaziti toj iznimnoj osobi, čiji neizbrisivi trag svi skupa trebamo baštiniti i čuvati za buduće generacije. S ovog mjesta mogu poručiti da Republika Indija u Gradu Zagrebu ima vječnog i iskrenog prijatelja. Neka ovaj spomenik potakne naše sugrađane na još više ljubavi, mudrosti, razboritosti, otvorenosti i osjećaja za istinske vrijednosti”.

Na otvorenju su bili veleposlanik Indije Arindam Bagchi te premijer Andrej Plenković.

“Zahvalni smo kao Vlada predsjedniku Kovindu, koji je ovoga proljeća prvi puta službeno posjetio Hrvatsku, kao indijski predsjednik, da smo dobili ovakav dar. Posebno zahvaljujem gradonačelniku Bandiću i njegovim suradnicima što su odabrali Bundek i ovaj prekrasan park kao lokaciju ovoga kipa”.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/milanbandicgradonacelnikzagreba/posts/2411838982392721″ bottom=”30″]