SPOLNO UZNEMIRAVANJE: Obrat u HUP-u, javile se pokajnice – DORH odbacio prijavu

Obrat u slučaju spolnog uznemiravanja u HUP-u, doznajemo iz pouzdanih izvora. Naime, na njihovu adresu stiglo je pismo jedne od osoba koja je i prijavila cijeli slučaj pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a koja se naknadno pokajala.

Izvor: Media servis

Prema njezinim iskazima, sve upućuje na “osmišljeni plan s ciljem rušenja cijelog vodstva HUP-a”. Slučaj je završio i u DORH-u, a prijava je nakon višemjesečne obrade odbačena.

„Zbivanja unutar HUP-a dovela su nas, dugogodišnje zaposlenice, u situaciju koju niti smo željele, niti smo tražile, niti smo imale informacije što se zbiva“, stoji u anonimnom pismu. Inače, na ključnim pozicijama u HUP-u tada su radile uglavnom žene, uključujući predsjednicu HUP-a i predsjednicu Vijeća članica HUP-a.

„Osjećamo dužnost i potrebu iznijeti i drugu stranu priče, zbog nepravde učinjene HUP-u, uslijed aktivnosti žrtava „mobbinga i uznemiravanja“, nastavlja se u pismu.

Zaposlenice su s detaljima tada upoznale i predsjednika Nadzornog odbora HUP-a Branka Roglića, kojemu su ukazale na organizirani akt uz dokazne materijale koje su prikupile, uz molbu da se obrati DORH-u, što je on i učinio.

„Dio kolegica koje su prijavile bivšeg zamjenika glavnog direktora Bernarda Jakelića je s njim gajilo vrlo bliske, prijateljske odnose i javno su se pred svima nama šalile, smijale vicevima i razmjenjivale zafrkancije“, stoji u pismu, uz napomenu da je „većina zaposlenika s dijelom tih kolegica imala osobna loša iskustva“ te da su „izložene njihovom mobbingu duži niz godina“.

„Sve što se događa od podnošenja prijave pravobraniteljici upućuje na osmišljeni plan i manipulaciju ljudima. Jedan dio kolegica koje su potpisale prijavu je izmanipuliran lažnim pričama, a dio obećanjima o napredovanju kada proces rušenja čitavog vodstva HUP-a realiziraju do kraja“, pojašnjeno je u pismu u kojem stoji i da je dio njih „vrbovan da se priključe tome“, no kada su to odbile, nekima od njih je „podvaljeno da potpišu nešto što je potpuno različito od sadržaja prijave, protiv svoje volje“, zbog čega su, tvrde, stigmatizirane te im je narušeno zdravlje.

Osim što su, kako stoji u pismu, spremne svjedočiti, svojim pojedinačnim spoznajama, materijalnim dokazima i činjenicama, sve navedeno poslano je i DORH-u.

Nakon višemjesečne istrage, DORH je prijavu o uznemiravanju u cijelosti odbacio.

Ilustracija

​Pismo prenosimo u cijelosti u nastavku:

SITUACIJA UNUTAR HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA

Zbivanja unutar Hrvatske udruge poslodavaca posljednjih mjeseci dovela su nas, dugogodišnje zaposlenike, u situaciju koju niti smo željeli, niti smo tražilí niti smo imali kakvih informacija što se sprema i što se zbiva…

Potaknuti nepravdom učinjenoj cijeloj Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a uslijed aktivnosti “žrtava mobinga i zlostavljanja“ osjećamo dužnost i potrebu iznijeti i drugu stranu priče.

Dio nas svjedoči kako je sa strane prijaviteljica neprimjerenog postupanja sada bivśeg zamjenika glavnog direktora bilo učestalog, čak i seksističkog ponašanja i komentara prema 8ernardu Jakeliću. Dio tih kolegica s njim je gajio vrlo bliske, prijateljske odnose i javno su se pred svima nama s njime šalile, smijale vicevima i razmjenjivale „zafrkancije“.

Istodobno dío nas s dijelom tih kolegica íma osobna loša iskustva te smo izložene njihovom mobingu već duži niz godina.

Sve što se događa od podnošenja prijave Pravobraniteljici upućuje na osmišljen plan i manipulaciju ljudima. Jedan dio kolegica koje su potpisale prijavu je izmanipuliran lažnim pričama, a dio obećanjima o napredovanju kada proces rušenja čitavog vodstva HUP-a realiziraju do kraja, tj. kada odu i Majetić i Deranja i Jakelić.

Dio nas bio je vrbovan da se priključimo tome, no mi smo to odbili, a nekima od nas podvaljivano je da potpisujemo nešto što je potpuno razlìčito od sadržaja prijave za koju su potpisi iskorišteni, te neke od nas uslijed toga imamo ozbiljnih zdravstvenih problema, a najveći dio nas danas je stigmatiziran od strane te skupine.

No, spremni smo svjedočiti svatko o svojim pojedinačnim neposrednim spoznajama, što znamo temeljem osobne nazočnosti nekim situacijama, što temeljem materijalnih dokaza te činjenicama opće poznatim svima u HUP-u.

Dio nas točno zna koje osobe dostavljaju naše interne dokumente članovima i javnosti, samo kako bi dovršile „započeti posao rušenja vodstva”, bezobzirno manipuliraju informacijama i plasiraju dezinformacije prema i članstvu í javnosti.

Spremni smo na to jer smo mi također žrtve i to ove „skupine“ budući svojim djelovanjem stvaraju negativnu radnu atmosferu i narušavaju međuljudske odnose te uništavaju i urušavaju organizaciju u kojoj radimo.

Tijekom cijelog ovog postupka nas nitko ništa nije pitao, niti pozvao da kažemo nešto u svezi naših spoznaja…. kao da nismo dio kolektiva.

Posebno nas zabrinjava stav Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koja nije pozvala nikoga od nas, koji smo također zaposlenici HUP-a kako bi dobila cjelovitiji uvid u stanje u HUP-u.

Apelirat ćemo i na Pravobranîteljicu za ravnopravnost spolova da nas pozove î da čuje i našu stranu priče koja stoji iza svega ovoga, te neka nakon toga izvijesti nadležna tijela, poput DORH-a.

Obzirom da su kolegice — prijaviteljice „žrtve mobinga i zlostavljanja“ pod krinkom i izgovorom straha od daljnjeg „zlostavljanja“ zaštićene anonimnośću — vjerujemo da i mi imamo pravo na zaštitu osobnosti i dostojanstva jer se još više bojimo i za svoja radna mjesta i za svoje osobno zdravlje, ali službenim pozivima institucija RH odazvat ćemo se i iznijeti istinu.