SPOJEN JE OMIŠKI MOST: Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom

Most Cetina je spojen nakon čega slijedi nastavak radova vrijednih više od 23 milijuna eura, a izgradnjom mosta i obilaznice prometno će se rasteretiti gradska jezgra Omiša.

Izvor: Media servis

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti spajanja mosta, a potom je obišao radove na II. fazi izgradnje luke Omiš.

Most je duljine 224 metra i izvodi se u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije.

Tijekom spajanja činilo se da graditelji nisu bili precizni i da most neće u svome središtu biti dobro spojen, jer njegovi krajevi koji su izlazili iz dvaju tunela nisu bili na istoj visini, ali riječ je zapravo o posebnoj tehnici gradnje i spajanja konstrukcije, kod koje je to i predviđeno.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je taj most dio buduće ceste D8 i zahvalio ministarstvu prometa, Hrvatskim cestama i ostalima.

“Vlada je odlučila investirati sredstva. Ovo je projekt koji se financira sredstvima Državnoga proračuna, Hrvatskih cesta, ovo nije europski financiran projekt. Želimo rasteretiti ovaj dio jer smo svjesni toga kakva je situacija. Svatko od nas prođe ovdje više puta i u sezoni, i onda znamo što treba učiniti. Apeliram na strpljivost. Mislim da je ovaj projekt prekrasan, on na neki način oplemenjuje vizuru kanjona Cetine. Dobio je Omiš jednu dodanu vrijednost i sve što čujem od ljudi koje znam ovdje, svi su izrazito zadovoljni.”