SPLITU 4 MILIJUNA: To je zahvaljujući našem projektu za solarne elektrane – kaže Puljak

„Zahvaljujući našem projektu SuSTainable, na 14 javnih zgrada, deset škola, tri vrtića i dvoranu KK Split bit će instalirani solarni paneli“, istaknuo je Ivica Puljak na konferenciji za medije.

Antonio Kuzmanić najavio postavljanje solarne elektrane na veliku dvoranu Gripe i garaže Split parkinga, kao i pomoć građanima pri postavljanju solarnih panela od strane Grada. Otkrio je i kako je već izrađen idejni projekt postavlja solarnih elektrana na pomoćnim terenima i parkiralištima u okolici Poljuda.

„U samo deset mjeseci na čelu Splitu osmislili smo, pripremili, prijavili i dobili EU projekt za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, za koji je Split dobio četiri milijuna kuna. Zahvaljujući našem projektu SuSTainable, na 14 javnih zgrada, deset škola, tri vrtića i dvoranu KK Split bit će instalirani solarni paneli. Naša je ambicija da Split postane zelen i moderan grad, predvodnik ekoloških trendova, a projekti vezani uz solarnu energiju su tek početak“, poručio je kandidat Centra za gradonačenika Splita Ivica Puljak u četvtak, na konferenciji za medije.

Svim građanima Splita, pojasnio je, bit će omogućeno da sami procijene solarni potencijal svojih krovova, zgrada i kuća, najavivši i da će Grad izraditi poseban softver koji će im olakšati planiranje i projektiranje. „Jedan dio tog softvera je već izrađen. Pri kraju je proces izrade solarne karte grada Splita, koja bi građanima kroz jednu interaktivnu mapu omogućila da u svakom trenutku mogu izračunati isplati li im se instalirati solarnu elektranu na svoje krovove. U suradnji sa Sveučilištem i fakultetima softver ćemo proširiti na planiranje i projektiranje ovakvih projekata“, rekao je Puljak.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Antonio Kuzmanić najavio je da će, u suradnji s Javnom ustanovom športski objekti, postaviti solarne elektrane na veliku dvoranu Gripe, čime bi potpuno zadovoljiili potrebe sportsko-rekreacijskog centra Gripe. Prema njegovim riječima, osim ekološkog aspekta solarne elektrane na Gripama, značajan je i onaj financijski, budući da će donijeti velike uštede. „Svjedoci smo velikog poskupljenja svih energenata, a solarnom elektranom Gripe će postati samoodržive, bez potrebe za vanjskom nabavkom električne energije“, rekao je Kuzmanić.

Otkrio je i da su sa gradskom tvrtkom Stanouprava tijekom mandata već započeli razgovore o pripremi projekata za zgrade kojima upravlja i koje to žele, s ciljem da građanima pomognu pri postavaljanju solarnih elektrana. „Na sličan način Split parking planira postaviti solarne ćelije na sve javne garaže i dio javnih parkinga, što bi uz proizvodnju električne energije, omogućilo i njezinu distribuciju prema drugim javnim ustanovama u vlasništvu grada“, kazao je kandidat za dogradonačelnika.

Podsjetio je i na planiranu obnovu Poljuda, istaknuvši da je jedan od izglednih modela financiranja sustav EU fondova koji zahtijevaju tvz. zelenu komponentu. „Već smo izradili idejni projekt postavlja solarnih elektrana na pomoćnim terenima i parkiralištima u okolici Poljuda, a procjenjuje se da bi se na taj način moglo proizvesti i do 1,5 megavat struje“, rekao je Kuzmanić.