SPISATELJICA IVANA ŠOJAT: Bolničku hranu ne bih preživjela da mi majka nije donosila bureke, ćevape…

ivana šojat

Poznata hrvatska spisateljica Ivana Šojat svojom je zanimljivom objavom reagirala prema onima koji nemušto pojašnjavaju zašto bi cigarete i alkohol trebali poskupjeti, a ne vide ništa drugo oko sebe.

Kako bi bila posve u trendu, u vrijeme kada se raspravlja o zdravstvu, na Facebooku je napisala i kako je preživjela bolničku hranu.

Ovo je njezina objava:

BALADA O “NAJJEFTINIJIM CIGARETAMA” U EU

Mislila sam da neću, ali moram. Naime, jutros sam u emisiji “Dobro juto, Hrvatska” slušala zapravo prilično nemušta objašnjenja zašto bi cigarete i alkohol trebali poskupjeti, te zašto bismo se mi, još živi i zdravi, trebali skrbiti unaprijed o svome zdravlju, o tome kako imamo najjeftinije cigarete u EU (jeftinije su još samo u Rumunjskoj, a mislim i Bugarskoj.

Slušam i promatram mimiku lica govornika. Ne vjerujem da netko može tako vješto upakirati notornu laž (laž je i ono kad izostavimo neke važne argumente), a ne pokazati mimikom baš ništa. Daklem ovako: imamo, gospodine (zaboravila sam Vam ime), NAJNIŽE PLAĆE u EU (osim te famozne Rumunjske i Bugarske), većina građana živi (preživljava) s plaćom debelo ispod famozne prosječne plaće.

Nije isto za cigarete ili bilo što drugo izdvojiti recimo 5 eura ako vam je plaća 500 eura ili 3000 eura. A što se skrbi o zdravlju i zdravstvu tiče, ja i svi koji radimo svakoga mjeseca za zdravstvo izdvajamo 15% bruto plaće. Čak i ako liječniku u pohode odemo jednom u šest mjeseci, ili nikada. I da: pretilost je, kako mi se čini, sve veći problem koji dovodi do kardiovaskularnih oboljenja, problema s lokomotornim sustavom (čitaj: koljenima, kukovima).

Hoće li skočiti i cijene svih “masnih” proizvoda, brze (brzinske) hrane? Kažete i da mladi češće počinju pušiti zato što su cijene cigareta niske, kanite li povisiti cijene osvježivača koje mladi kupuju u još osjetljivijim godinama (još u osnovnoj školi)? Znate, mlade najviše nekako ubija i od kuće tjera beznađe, depresija, očaj kojima su uzrok nepotizam, klijentelizam, kronična nepravda…

PS U bolnici sam posljednji put ležala prije 15 godina – kad sam rodila svoje posljednje čedo. Bolničku hranu ne bih preživjela da mi majka nije donosila bureke, ćevape i sendviče, sokove i vodu…

Komentiraj