ŠOSTAR TVRDI: Do Božića će biti više od 12.000 preminulih – više od 90 posto moglo je živjeti

Brojni stručnjaci tvrde da bez obveznog cjepiva nećemo stići do kraja pandemije. “Mislim da je to put kojim ćemo vjerojatno u konačnici morati ići”, rekao je gostujući na N1 televiziji Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Zagreb je predvodnik u Hrvatskoj, s prvom dozom smo cijepili 76,1 posto odraslog stanovništva, završili smo cijepljenje kod 68,6 posto odrasilih, no kad gledamo sveukupno, prvu dozu dobilo je samo 63,6 posto, a bje doze 57 posto. Pokazuje se točnim što su tvrdili pojedini infektolozi i molekularni biolozi, da s obzirom na mutacije koje se događaju, da će biti potrebno cijepiti najmanje 90 posto sveukupnog stanovništva. To nećemo, mislim, ni slučajno uspjeti uz ovkavu antivaksersku kampanju uokoliko cijepljenje u konačnici ne bude obvezno”, kaže Šostar za N1.

Tu temu je otvorila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, Njemačka uvodi obvezno cijepljenje za određene resore, no premijer Andrej Plenković i dalje zastupa tezu da obveznog cijepljenja u Hrvatskoj neće biti.

“Vidjet ćemo, ono čemu su se svi nadali, da novi omikron soj neće biti zarazniji, nažalost, on je bitno zarazniji do delte. Vidjet ćemo što će se događati, kakve će biti posljedice. Stanovništvo oboljelo od omikrona u JAR-u navodno ima blaže simptome, no to je puno mlađe pučanstvo od našeg. Kao i uvijek do sada, prilagođavat ćemo se situacija kakva bude”, rekao je Šostar.

Komentirao je i stanje u bolnicama koje je bolje.

“Činjenica je da smo prešli peak četvrtog vala, to je definitivno, ali još možemo računati da ćemo do kraja godine imati veliki pritisak i broj preminulih će do Božića prijeći 12.000 preminulih. Usudim se reći da 90 posto tih ljudi, možda i 95 posto, nije trebalo umrijeti. Cijepljenje je jedini izlaz, ne postoji nikakav drugi. Sve spekulacije, što će biti s lijekovima koji su na registriranje dale neke farmaceutske tvrtke, što će s tim biti, kada će se odobriti, nažalost, u međuvremenu će previše ljudi umrijeti”, rekao je Šostar.