SOMK PIŠE FUCHSU: Ministre zašto šutite, vrtići rade bez ikakvih ograničenja, unatoč strožim mjerama

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) uputio je otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu.

U njemu ga pozivaju da se obrati osnivačima i ravnateljima dječjih vrtića s jasnim porukama za organizacijom rada u skladu s mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite, kako bi se omogućilo sigurno korištenje njihovih usluga, ali i sačuvalo fizičko i psihičko zdravlje njihovih radnika.

Naime, unatoč preporuci Stožera za korištenjem dvotjednog godišnjeg odmora tijekom predstojećeg blagdanskog vremena, većina osnivača dječjih vrtića (gradova i općina) nije organizirala rad i radno vrijeme na način koji neće štetiti zdravlju djece, koji će omogućiti roditeljima koji budu radili da dijete dovedu u sigurno okruženje, a zaposlenima u dječjim vrtićima da koriste svoje godišnje odmore.

Prema anketama među roditeljima malo će djece dolaziti, baš zato što je većina poslodavaca omogućila radnicima korištenje godišnjih odmora ili rad od kuće. Međutim, vrtićima nije dopušteno spojiti grupe u tom vremenu. Zašto se ne omogući spajanje barem dvije odgojne grupe unutar zasebnog objekta? Zašto se ne uvede model iz svibnja, kada se radilo u timovima po dva tjedna, tako bi roditelji koji rade mogli dovesti djecu, a zaposleni u vrtićima bi se mogli odmoriti, što im je nužno potrebno.

– Model je uspješno primijenjen u svibnju, a sada kada brojke zaraženih i umrlih rapidno rastu, vrtići rade punim kapacitetom, upozorava SOM u pismu koje potpisuje predsjednica Božica Žilić.