ŠOLA U IME SOCIJALDEMOKRATA: Dio poreza na dobit kao olakšica poduzetnicima za ulaganje u sport i kulturu

Mnogo je primjedbi na Zakon o sportu koji iznose saborski zastupnici Socijaldemokrata, a na njih upozorava u priopćenju proslavljeni rukometni as Vlado Šola, predsjednik Aktiva za sport Socijaldemokrata.

Novi Zakon o sportu, u formi u kojoj je predložen, ne rješava ključna pitanja! Hrvatska u sportu zaostaje za europskim prosjekom: imamo dva i pol puta manje financiranje od strane države. U sport je uključeno 250.000 djece kojima roditelji plaćaju članarinu u sportskim klubovima. Tvrtke nisu ni na jedan način motivirane ulagati u hrvatski sport. Prijedlog Kluba zastupnika Socijaldemokrati jest da se omogući da “dio poreza na dobit ide kao olakšica poduzetnicima za ulaganje u sport i kulturu”. Promjene su moguće jedino izmjenom radnog i svakog drugog zakonodavstva, a pogotovo poreznog, što će Socijaldemokrati i predložiti sljedeći tjedan.

„Govorim iz perspektive trenera koji je u zadnjih 6 godina radio u hrvatskim klubovima od najelitnijeg do najslabijeg u hrvatskoj ligi, želim prezentirati što se događa na određenim nivoima u klubovima na određenim rangovima natjecanjima“ rekao je Vlado Šola, proslavljeni rukometni vratar, zlatni olimpijac, bivši reprezentativac, rukometni trener te predsjednik Aktiva za sport Socijaldemokrati.

„Htio bio naglasiti da svi imamo želju da se situacija u sportu popravi, ali od donošenja Strategije o sportu nismo se pomakli jer ne piše konkretno što bi se trebalo raditi. Primjerice, predlaže se da bi trebalo napraviti kategorizaciju sportova, ne piše kako; trebalo bi stimulirati sport, ali ne piše kako. Problematika klupskog sporta je manje-više ista u svim sredinama: kronični nedostatak materijalnih sredstava za sport, od financijskih do osnovnih rekvizita za sport. Država je proglasila sport djelatnošću od posebne važnosti, ali to u stvarnosti nije tako – sport je zapostavljen na nivou države, mi smo zemlja koja na nivou Europske unije najmanje novaca ulažemo u sport i za sport, tako da moramo promijeniti razmišljanja. Male sredine grcaju u velikim problemima i ako nastavimo takvim tempom urušavati strukture sporta, mislim da za 5-6 godina nećemo osvajate medalje na sportskim natjecanjima. Naše reprezentacije nastavljaju osvajati medalje, ali mislim da je to više po inerciji starih rezultata gdje su se djeca prije više upisivala u sport, ali danas je sve manje i manje upisa djece u sport. Današnji sjedilački način života, gdje djeca provode jako puno vremena u školi i u slobodno vrijeme za ekranima, utječe na njihovo zdravlje i njihovu sposobnost da jednog dana postanu korisni članovi društva“ upozorava Šola.

Socijaldemokrati ističu kako je nužno osnažiti hrvatski sport kroz osnaživanje hrvatskih klubova te striktno odvojiti profesionalni od rekreativnog sporta. Od Vlade zahtijevamo donošenje uredbe kojim bi se riješili zakonski okviri i koordiniralo nekoliko resora. Potrebno je osiguranje sredstava za financiranje sporta – pitanje je to koje određuje njegov opstanak: kako odgoja mladih generacija, tako i do postizanja vrhunskih rezultata, onih klupskih, a isto tako i nacionalnih selekcija. Dodatne izvore financiranja moguće je osigurati, ne po osnovi uvođenja dodatnih poreza ili drugih fiskalnih nameta, već poticanjem mjera  fiskalne politike baziranim na svijesti očuvanja sporta, odgojno i razvojno, ali isto tako i promotivno prepoznavanje sporta u domaćim i međunarodnim razmjerima.

ŠOLABitno je opredjeljenje, prvenstveno Sabora RH i Vlade RH, da se zakonski (ili Uredbom) omogući da se ulaganje u organizirani sportski angažman, kroz klubove, udruge i lokalne zajednice tretira u određenim okvirima i adekvatnim financijskim vrijednostima kao troškovna stavka, odnosno odbitna kategorija, pri određivanju osnovice za obračun dobiti poreznih obveznika pojedinih tvrtki. Ukupan sinergijski potencijal takve odluke i takvog rješenja za financijsku potporu u djelovanju klubova, što znači sponzoriranjem  omogućavanje opstanka i razvoja, izuzetno je bitno, a da se istovremeno ovako iskazani financijski potencijal kroz praktične i operativne aktivnosti sportskih organizacija u gotovo čitavom iznosu vraća na direktan ili indirektan način u državni proračun.