SOCIJALDEMOKRATI PLENKOVIĆU: Kunete se na nultu stopu tolerancije na nasilje – riješite “slučaj” Stričak

Socijaldemokrati, s potpisom političke tajnice Ivana Posavec Krivec, poslali su pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u svezi narastajućeg nasilja, posebno među mladima, a podsjetili su ga i na incidentz u kojem je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak.

U pismu navode:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, ovim putem Vam se obraćamo kako bi ukazali na posljednje događaje u Hrvatskoj te apelirali na Vas, da u skladu s visokom dužnosti koju obnašate, reagirate na odgovarajući način.

Naime, u posljednje vrijeme svjedočimo medijskim napisima o nasilju nad djecom učeničke dobi, u Medulinu, Biogradu na Moru, Dugom Selu, itd. Iz službenih pak podataka kojima raspolaže policija, proizlazi da je u prvih devet mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu godinu, zabilježen porast vršnjačkog nasilja od 12%.

U vrijeme pandemije i postpandemije, prema riječima stručnjaka, dio se vršnjačkog nasilja preselio i u virtualni svijet. Usporedimo li navedeno s podatkom o tome da gotovo polovina škola u Hrvatskoj nema psihologa, nije teško zaključiti kako je situacija zabrinjavajuća, a takvo stanje dugoročno neodrživo.

Nadalje, iz medija smo nedavno imali prilike doznati i da je član Predsjedništva HDZ-a, župan Varaždinske županije, gospodin Anđelko Stričak, sudjelovao u fizičkom obračunu, čiji je, prema javno dostupnim podacima nadležne policijske uprave, pravni epilog (zasad) prekršajna prijava zbog povreda članaka 6. i 17. iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, što, između ostalog znači da se župan drsko i nepristojno ponašao na javnom mjestu te je vrijeđao i omalovažavao službene osobe u obavljanju službenih radnji.

Župan je potom na konferenciji za medije, u bitnome, rekao da bilo kakvog kontakta između njega i napadača, zadirkivanja ili odguravanja nije bilo. Međutim, iz objavljene snimke samog incidenta se vidi kako župan sudjelovao u obračunu fizičkim kontaktom, iz čega je jasno da je župan iznio neistine o naedenom događaju, a čin vrijeđanja i omalovažavanja službenih osoba pritom ukazuje na nepošivanje institucija. Kao što ste i sami izjavili, okolnosti predmetnog događaja ispituje policija, a procesuirati će ih za to ovlaštena pravosudna tijela, no, s pravom se pitamo što je s etičkim načelima ponašanja najviših dužnosnika.

Smatramo da je dužnosnik, u ovom slučaju župan, dužan čuvati povjerenje građana koje je dobio na izborima, te paziti na očuvanje vlastitog integriteta, što od njega zahtijeva izbjegavanje situacija koje to isto narušavaju. Uljudnost, dostojanstvenost i profesionalnost kako u odnosu s građanima tako i u odnosu s medijima, vrijednosti su ali i osobna odgovornost osoba koje obnašaju javne dužnosti. Smatramo da se s pravom pitamo kako ćemo smanjiti porast nasilja među vršnjacima u školama, ako se osobe izabrane na najviše dužnosti, ponašaju kako je gore opisano.

Prešutno braneći sudionika fizičkog obračuna ili negirati isto? – također NE. Stoga, zaključujemo kako je i uvodno navedeno, predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, apeliramo na Vas da svojim autoritetom i u skladu s visokom dužnosti koju obnašate, a s obzirom da se Vi i kolege iz HDZ-a javno često kunete u nultu stopu tolerancije na nasilje, na nemile događaje u Varaždinu reagirate na odgovarajući način, kako bi političari shvatili da osim pravno, moraju odgovarati politički i moralno, a čime bi povratili koliko-toliko povjerenje građana u institucije, jer je isto trajno narušeno.

Također, apeliramo na Vas da razmotrite s nadležnim ministrima sadašnje modele borbe protiv vršnjačkog nasilja, jer zastrašujući slučajevi kojima svjedočimo ukazuju na nedostatke sustava i nespremnost i obrazovnog sustava i sustava socijalne skrbi da se nosi s narastajućim problemima.