SOCIJALDEMOKRATI: Naša je dužnost podići razvoj hospicijske i palijativne skrbi

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi, a događaju su prisustvovali predstavnici Socijaldemokrata, saborski zastupnik i glavni tajnik stranke Nikša Vukas, član predsjedništva i tajnik GO Socijaldemokrati Zagreb Domagoj Prica te članica Središnjeg odbora dr. med. Katija Ćulav, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

„Potrebna je standardizacija programa edukacije za zdravstvene radnike kako bismo osigurali da svi pacijenti dobiju kvalitetnu skrb. Povezivanje sustava zdravstva sa sustavom socijalne skrbi također je ključno za pružanje sveobuhvatne podrške. Nažalost, hospiciji i palijativni kreveti nedostaju ili su neravnomjerno raspoređeni diljem zemlje. Da bismo napravili stvarnu promjenu, moramo promijeniti način razmišljanja, podići svijest i poboljšati komunikaciju na svim razinama. Također, nužno je poboljšanje uvjeta rada za sve zdravstvene radnike koji svakodnevno brinu o pacijentima u palijativnoj skrbi.“ – naglasio je Vukas.

Moderni hospicijski pokret počeo se razvijati 60-tih godina prošlog stoljeća kada je grupa entuzijasta rekla ne liječenju pod svaku cijenu, stavila osobu ispred dijagnoze i dala značaj kvaliteti života. To je drugačiji način promišljanja o životu i smrti, nije određena građevinom već drugačijim pristupom bez obzira gdje se pacijent nalazi – u bolnici, svom domu, domu za starije i nemoćne, hospiciju…

„Značaj palijativne skrbi vidljiv je iz činjenice da 50 do 90% umirućih pacijenata ima potrebu za palijativnom skrbi. Alarmantna je i činjenica da su pacijenti koji trebaju palijativnu skrb sve mlađi što ukazuje na hitnost potrebe za poboljšanjem te grane zdravstvene skrbi u Hrvatskoj. Važno je i podići razinu javne percepcije o važnosti palijativne skrbi“ – zaključio je Prica.

Odrasli i djeca kojima je potrebna palijativna skrb često imaju kompleksna zdravstvena stanja koja zahtijevaju angažman mnogih zdravstvenih profesionalaca, ali i podršku društva u cjelini koje pomaže tako što suosjeća i priskače u pomoć gdje može i to čini ne očekujući ništa zauzvat, a dobiva neopisivo puno, volontira, daje, ulaže u zdravo društvo.

„Zdravlje, kvaliteta života i liječenje boli su temeljna ljudska prava, a ne privilegija zato je razvijanje hospicijske i palijativne skrbi pravo svakog civiliziranog društva. To nije nečiji drugi posao, to je odgovornost svakog od nas, pružiti zaštitu najosjetljivijima kada je trebaju na način koji oni žele, cijeniti i zaštiti pružatelje skrbi kako neformalne tako i one profesionalne kako bi imali snage za nove pobjede. Promjena započinje s čovjekom u ogledalu, informirajte se, dijelite svoju priču, zahtijevajte akciju.“ – izjavila je Ćulav.