SOA TRAKAVICA PRI KRAJU: Je li dogovor predsjednice i premijera “šamar” HDZ-u i Karamarku?!

kolinda, orešković

S Pantovčaka je došlo priopćenje, vrlo kratko, ali koje prekida dugu trakavicu oko smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića i traganja za njegovim nasljednikom.

U priopćenju stoji:

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković supotpisali su prijedlog za imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-

obavještajne agencije u kojem za ravnatelja predlažu Daniela Markića. Sukladno proceduri prijedlog će biti upućen na prethodno mišljenje Odboru Hrvatskog sabora nadležnom za nacionalnu

sigurnost.‬‬‬ Predsjednik Vlade i predsjednica Republike usuglasili su se i oko zajedničkog prijedloga te za novog predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost predložili Pjera Šimunovića.”

Iz priopćenja se dalo odmah iščitati kako je Pjer Šimunović izbor je predsjednice Grabar Kitarović, dok je Daniel Markić prijedlog premijera Oreškovića, o čemu se već neko vrijeme čulo u javnosti.

Po onom što je moguće doznati s tim dogovorom nisu baš zadovoljni u HDZ-u. Davor Gjenero, politički analitičar, je uvjeren da je predsjednica pristala na premijerov prijedlog da na čelu SOA-e

bude Daniel Markić kako bi završila dva mjeseca dugu trakavicu kad je ishitreno, bez konzultiranja premijera, zatražila smjenu Lozančića.

Činjenicu da je Orešković ignorirao oba Karamarkova kandidata i ustrajao na Markiću, iako je protiv takvog rješenja bio šef HDZ-a Tomislav Karamarko, Gjenero tumači kao pokušaj emancipacije Oreškovića.

“Ustav premijeru daje pravo na postizanje dogovora s predsjednicom, njih dvoje su ti koji donose odluku”, naglašava Gjenero u razgovoru za N1.

“Ovo je i udarac osobno Karamarku, jer to pokazuje da nema onaj tip autoriteta koji su svi očekivali da će imati. Ovo je i udarac HDZ-u i ovo ljudi mogu tumačiti kao najavu pokušaja emancipacije

premijera od HDZ-a”, kaže Gjenero.

“A to može imati za posljedicu i konkurentsku političku stranku, pod vodstvom Oreškovića, koja bi pripadala prostoru kršćansko demokratske stranke, a koju HDZ nije ispunio”, navodi Gjenero.