SNV-ov BOŽIĆNI PRIJEM: Ovo su poruke Ivice Dačića i Andreja Plenkovića

Srpsko narodno vijeće obilježava pravoslavni Badnjak na tradicionalnom božićnom primanju. Uz hrvatski državni vrh, ondje je i i izaslanstvo srbijanske vlade, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da treba utišati govor mržnje, i na hrvatskoj, ali i srbijanskoj strani. “Mnogo se toga u ovih 30 godina promijenilo u našem okupljanju, a još više se promijenilo oko nas, ali ne i to i da današnji dan slavimo, a svaki drugi dan živimo Badnjak i Božić mira. Nismo mogli znati koji će se i koliki sve teret hrvatsko-srpske povijesti i zbog čega sve sručiti na nas. Znali smo samo da ga trebamo nositi tako da čuvamo dostojanstvo. Svoje, kao i dostojanstvo drugog.”

“Simbolika ovih praznika podsjeća na neprolazne i, nadam sem zajedničke vrijednosti – mir, toleranciju i solidarnost. Mislim da se od ovog današnjeg prijema mnogo očekuje jer je napravljena takva atmosfera u smilu onog što će uslijediti nakon toga. Najbolji odnosi RH i Srbije su u najboljem interesu naša dva naroda, ali i čitave regije”, poručio je Ivica Dačić i dodao:

Foto: Screenshot/N1

“Moj dolazak predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovroa i redefiniranja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se.”

Dodao je da je Srbija svjesna da se neka pitanja ne mogu riješiti brzo, ali da prepoznaju potrebu za unapređenjem odnosa.

Osvrnuo se na ulazak Hrvatske u Schenegen na čemu joj je čestitao. “Pojedinačni napredak naših susjeda bi se trebalo posmatrati kao naš zajednički uspjeh.”

“Umjesto natjecanja u mržnji želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa. Bez obzira u kojem vremenu živimo i što je bilo prije 10 ili 30 godina, moramo sagledati dio pitanja koji se odnosi na prošlost i dio koji se odnosi na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kada ne mislimo isto”, zaključio je Dačić.

Nakon Dačića, okupljenima se obratio i premijer Plenković. I on je naglasio pomirbu između dvije države.

“Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s obiteljima nestalih, s vojnicima, branitlejima, civilima. To je naslijeđe teško”, kazao je Plenković.

Dodao je da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama i istini. Najavio da će Vlada činiti sve da se pronađu nestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

Osvrnuo se i na rusku agresiju na Ukrajinu. “Stali smo na pravu stranu povijesti i stali uz žrtvu.”

“Posebno želim zahvaliti predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u RH na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo povjerenje koje da nam daje okvir suradnje i azdovoljan sam da smo napravili velike iskorake”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i što znači to što je Žigmanov član Vlade. “Hrvatska manjina u Srbiji dobila je novi život”, rekao je premijer.