SNAŽNA NAJAVA: Predstavljena nova lica SDP-a za rast i razvoj Zagreba

Danas je u velikoj dvorani SDP-a  gradska organizacija SDP-a Zagreb predstavila novi smjer i nova lica zagrebačkog SDP-a. U proteklih godinu dana, zagrebački SDP je reorganizirao stranačku infrastrukturu, održao konvencije mjesnih organizacija, osnovao stranačke forume (mladi, žene, umirovljenici) i savjete.

U stranačkim savjetima okupljen je najjači tim stručnjaka u posljednjih 20 godina.

”Danas vam predstavljamo nekoliko novih lica, osoba s integritetom i strasti, volontera koji su realizirani u svojim profesijama. Molim da ih strpljivo saslušate i upamtite lica i imena. Predstavit ćemo i nove političke domene koje ćemo nastaviti razvijati. SDP Zagreb se vraća na mjesto na političkoj sceni koje mu pripada!” rekao je Branko Kolarić, v.d. predsjednika Gradske organizacije SDP Zagreb.

Zagrebački SDP za Zagreb ima velike planove: graditi ga otvorenim i inkluzivnim, osigurati uvjete za zdravi ekonomski i gospodarski rast na temeljima prosvjetiteljstva i društvene pravednosti – prosvjetiteljstvo vraća dostojanstvo obrazovanju i profesionalizmu, a društvena pravednost nosi osjećaj zajedništva.

”Samo obrazovni i slobodnomisleći ljudi mogu nositi ovo društvo. Društvena pravednost nosi osjećaj zajedništva, društvene mreže. U trenucima kada nam se događaju životni padovi moramo biti sigurni da postoji sigurnosna mreža koja će spriječiti da tresnemo o pod!” dodao je Kolarić.

Od aktualnosti u gradskoj politici naglasili su svoju viziju rješavanja prometne gužve, gradnjom adekvatne infrastrukture i razvoja kvalitetnijeg javnog prijevoza. Također, smatraju nužnim da zagrebački poduzetnici osjećaju sigurnost svog poslovanja, čega je neizostavan dio i stabilnost ugovora s gradom Zagrebom. S velikim prilijevom radnika iz svih krajeva svijeta, potrebno je pobliže se pozabaviti njihovom integracijom u zagrebačko društvo, za što je formuliran niz prijedloga i rješenja.

Nakon v.d. predsjednika, medijima se obratila nova predsjednica Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Tanja Sokolić: „Gradimo snažniji Klub u Gradskoj skupštini koji će novim pristupom gradskoj politici i sadržajima koje će nametati doprinijeti izgradnji boljeg Zagreba za sve građane. Iako je dio vladajuće većine u Skupštini SDP će neovisno raditi, artikulirati svoje stavove, nametati svoje projekte i aktivnosti s ciljem kvalitetnog sudjelovanja u procesu donošenja najboljih odluka za građane Zagreba. Surađivat ćemo sa svakim onim s kojim možemo realizirati naše projekte u skladu s našim stavovima i vrijednostima. Zagreb zaslužuje biti čist i uredan. Građani našeg grada moraju imati bolje komunalne usluge, infrastrukturu i kvalitetniji život. Radit ćemo na otklanjanju  prepreka efikasnijem upravljanju ovim gradom.”

Potom su svoje ideje i planove za Zagreb predstavili predsjednici Savjeta zagrebačkog SDP-a.

Rad savjeta SDP Zagreb

„Stručni savjeti GO SDP-a definirali su 6 ključnih područja djelovanja za gradske politike, uključujući inkluzivnost, kulturu i obrazovanje, prostor, dobro upravljanje, gospodarstvo i financije, sve povezane kroz koncept digitalnog društva, s naglaskom na unutarstranačku suradnju i građansko sudjelovanje. SDP se predstavlja kao otvoren i predan rješavanju problema i potreba građana.“, izjavio je Damir Ljutić, predsjednik središnjeg Savjeta SDP Zagreb.

Zdravstvo

„Jedan od glavnih fokusa našeg rada bit će unaprjeđenje zdravstvene zaštite. Prema standardima, 80% svih zdravstvenih potreba treba biti zadovoljeno u domu zdravlja. SDP će se zauzimati za povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite, smanjenje pritiska na bolnički sustav u gradu i poboljšanje uvjeta za zaposlene u domovima zdravlja. U skladu s našim obećanjem, inicijativom SDP Zagreba pokrenut će se izgradnja doma zdravlja u Sesvetama i Odri već sljedeće godine!“, izjavila je Sara Medved, predsjednica stručnog Savjeta za zdravstvo.

Kultura

„Kultura ostaje ključna komponenta našeg identiteta. SDP Hrvatske se od svog osnutka zalagao za depolitizaciju i decentralizaciju kulturnog stvaranja i vrednovanja. Unatoč trima desetljećima postojanja moderne hrvatske države, kulturni sektor nikada nije bio izložen većoj politizaciji i centralizaciji. SDP Zagreb borit će se za etički kulturni dijalog, uklanjanje zakonskih prepreka te stvaranje sigurnog financijskog okvira za kulturne projekte i umjetnike. Posebno ćemo se brinuti o mladim umjetnicima i njihovim prilikama za izražavanje kreativnosti. Nadalje, SDP Zagreba će se angažirati u obnovi kulturnih objekata pogođenih potresom, te će nastaviti s kapitalnim projektom izgradnje Gradske knjižnice Zagreba.“, izjavila je Ljiljana Štokalo, predsjednica stručnog Savjeta za kulturu.

Mjesna samouprava

Na završetku konferencije medijima se obratio Petar Kriste, član Stručnog savjeta za upravljanje imovinom Grada: „Najavljujemo i skoru objavu našeg prijedloga reorganizacije samouprave. Trorazinska vlast u Gradu, a koja se sastoji od gradonačelnika, gradske uprave i skupštine, 17 gradskih četvrti sa predsjednicima, potpredsjednicima i vijećnicima, te 218 mjesnih odbora sa 1360 vijećnika, je izrazito skupa, a poglavito neefikasna te je  ostavština prošlog doba mjesnih zajednica te bandčiveskog izmišljanja plaćenih političkih funkcija. Prijedlog SDP-a će ići u smjeru dvorazinskog oblika upravljanja gradom, a konkretan prijedlog će biti objavljen uskoro. Cilj nove reforme je smanjivanje biranih i plaćenih vijećnika te dostupnija i efikasnija vlast u Zagrebu.“