SNAŽAN RAST IT INDUSTRIJE: Sve veći broj tvrtki i zaposlenih, a dolaze i stranci

Stručnjaci procjenjuju da će vrijednost globalnog tržišta informatičke tehnologije ove godine dosegnuti 4, 25 bilijuna eura, što je 4, 3 posto više nego prošle godine. 

U idućoj godini stopa rasta trebala bi biti dvostruko veća – 8 cijelih 8 posto. Gdje je tu Hrvatska? Kakvo je stanje u našem IT sektoru?

– Naš je zaključak da bi trebalo više ulagati u IT industriju s obzirom na to da postoji veliki potencijal, odnosno, ljudski kapital bez obzira na kontinuirani odljev radne snage, rekao je u emisiji Studio 4, Tomislav Bronzin, potpredsjednik Udruženja za informacijske tehnologije, HGK.

Dodao je kako postoje trendovi useljavanja visoko obrazovanih stručnjaka u našim IT kompanijama.

– Mi kroz IT industriju možemo globalno konkurirati čak i u uvjetima pandemije gdje je većina IT tvrtki poslovala ne dobro, već izuzetno dobro s obzirom na to da je IT industrija poduprla sve ostale grane privrede koje su trebale udaljenu digitalizaciju i udaljeni rad, naglasio je.

Istaknuo je da je u prosjeku rast broja tvrtki skoro 13 posto, rast broja zaposlenih 12, 5 posto, a u odnosu na 2021. godinu, rast je 16, 5 posto broja tvrtki i više od 4, 5 tisuća novozaposlenih u prošloj godini, što je oko 36 tisuća ili 15 posto rasta u odnosu na 2021. godinu.