SMRT DJEČAKA: Od koronavirusa u Zagrebu preminuo 11-godišnjak

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica COVID infekcije tijekom noći je preminuo dječak u dobi od 11 godina, doznaje neslužbeno Jutarnji list.

Prema trenutnim saznanjima Jutarnjeg, dječak nije prethodno bolovao, a došlo je do rijetke komplikacije koju su liječnici počeli primjećivati kod malog broja djece koja su bila zaražena, odnosno, piše Jutarnji, do multiorganskog upalnog sindroma koji se javlja kao pretjerani imunološki odgovor.

Tako je 11-godišnji dječak najmlađa žrtva u Hrvatskoj koja je preminula s dijagnozom COVIDA-19.

”Zatražio sam očitovanja od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti da bi objedinili sve relevantne medicinske informacije i sagledali okolnosti događaja”, rekao je za Media servis ministaer zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić rekao je za N1 da je dječak u bolnicu zaprimljen u četvrtak u poslijepodnevnim satima, sa sumnjom na akutno abdominalno zbivanje.“Napravljena je dijagnostička laboratorijska obrada i istog dana je došao pozitivan nalaz na koronu. Laboratorijski nalazi ukazali su na probleme s jetrom, na sepsu, probleme s bubrezima i pacijent je premješten na jedinicu intenzivne njege.

Zbog sumnje na abdominalno zbivanje pristupilo se operativnom zahvatu, ali je tijekom uvođenja u anesteziju došlo do aresta i bila je potrebna reanimacija. Nadalje, zbog respiratorne i kardiovaskularne potpore posumnjalo se da je u podlozi rijetka, ali teška komplikacija covid infekcije, tzv. multiorganski inflamatorni sindrom i onda je pacijent u petak premješten Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Taj sindrom javlja se tijekom covid infekcije, to je teška imunološka reakcija koja je poznata, ali može biti različite težine. U klinici je poduzeto sve što se moglo. Izvješće i kompletnu dokumentaciju smo poslali ministarstvu zdravstva”, rekao je.

Komentiraj