SMJERNICE ZA PODUZETNIKE: Vlada misli da poduzetnicima padaju novci s neba – kaže Oreščanin

U sklopu donesenih Vladinih smjernica za energetsku uštedu, donesene su i opće preporuke za djelovanje poduzetnika koje, izgleda, baš kao i one za građane, nisu oduševile.

Dok ministar Davor Filipović tvrdi da se ‘malim promjenama mogu postići uštede’, opći dojam je da smjernice nisu dočekane s oduševljenjem. Dražen Oreščanin, vlasnik Poslovne inteligencije i osnivač Udruge Glas poduzetnika, za Vladine je smjernice komentirao da su na ‘razini onoga što tete pričaju djeci u vrtiću, plus neke dodatne maštarije i halucinacije poput one da poduzetnici koji koriste plin prijeđu na korištenje prikladnog zamjenskog energenta u kratkom roku’.

– Iz takvih preporuka je vidljivo da Vlada misli da poduzetnicima novci padaju s neba i da mogu uložiti milijune preko noći u zamjenu infrastrukture i postrojenja. Oni su, na žalost, totalno odvojeni od stvarnosti života i poslovanja u Hrvatskoj, što je i razumljivo jer nitko od članova Vlade nikada nije ni radio u privatnom sektoru, a kamoli bio poduzetnik – smatra Oreščanin, kako piše Lidermedia.hr.

Oreščanin je istaknuo da se i većina građana već godinama drži smjernica štednje jer imaju vrlo ograničene resurse za život i jer javna potrošnja nije razmjerna veličini BDP-a, a porezi i doprinosi odnose dobar dio primanja građana. Slično vrijedi i za poduzeća koja su do sada također nastojala smanjiti troškove.

– Tvrtke koje do sada nisu smanjile potrošnju energije u svojim proizvodnim procesima to nisu napravile isključivo iz dva razloga – ili cijena energije jako malo utječe na konačnu cijenu proizvoda i usluge ili nemaju na raspolaganju sredstva koja bi investirali u promjenu opreme i izvora energije za svoje procese – objasnio je Oreščanin.

Dodao je i da bi, umjesto ovih preporuka, bilo korisnije da se država proaktivno uključi u zelenu tranziciju kroz financiranje energetske obnove, ne samo za građane nego i za poduzetnike.

– Smjernice su donesene s jedim isključivim ciljem – da Vlada RH može reći da su smjernice donesene i da, ako se potrošnja energije ne smanji, može reći da Vlada nije odgovorna jer je donijela smjernice, već da su odgovorni građani i poduzetnici koji ih nisu poštovali – zaključio je Orešćanin.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!