SMJENA ČELNIKA VSOA-e: Je li vrijeme za suradnju premijera s predsjednikom

Iako je predsjednik Zoran Milanović pokrenuo proceduru smjene ravnatelja VSOA-e, razrješenja nema bez potpisa premijera Andreja Plenkovića, a imenovanja novog ravnatelja nema bez prijedloga ministra obrane Marija Banožića.

Izvor: Media servis

S obzirom na to kakve su iskre frcale u spomenutom trokutu, pitanje je hoće li malverzacije u VSOA-e završiti još jednom nizom uvreda ili će Banski dvori i Pantovčak napokon pronaći most za suradnju oko bitnih tema.

Čeka se odluka premijera Plenkovića čiji bi potpis amenovao smjenu ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera nakon što je predsjednik Milanović pokrenuo proceduru jer je izvještaj Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost pokazao da je došlo do financijskih malverzacija na vojnim misijama u inozemstvu. Pokazalo se da su pojedinci sebi ostavljali višak novca, a neslužbeno se spominje iznos od dva milijuna kuna. Aferu u VSOA-i komentirao je umirovljeni general Pavao Miljavac:

”Mislim da je trebalo to uočiti dosta prije i stisnuti, vidite da su se stvarali problemi jedan za drugim i kod prijašnjih načelnika. Nažalost, doći će novi i nadam se da će biti učinkovitiji”.

Ako premijer potpiše smjenu Kindera, novog ravnatelja bi Milanoviću trebao predložiti ministar obrane Mario Banožić. Budući da su ti odnosi svakako nategnuti, postavlja se pitanje hoće li ponovno doći do trzavica. Budući da Banožić nije stao pred novinare, na pitanje radi li se o pat poziciji Miljavac odgovara:

“Mislim da bi trebalo postaviti jednog odgovornog da postavi čelnika. Može biti na prijedlog premijera i ministra, a ovako dođe do pat situacije. Nitko ga ne može ni maknuti ni novog imenovati. Mislim da to nije učinkovito”.

Na mnogući novi poligon za red uvreda, red omalovažavanja, osvrnula se i saborska oporba. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da je između dva brda Pantovčaka i Banskih dvora uvijek postojao most kad su u pitanju bile bitne teme, poput ove.

”Mora se sjesti i mora se dogovoriti. Jačanju i bildanju mišića pokazujući tko je pametniji, zgodniji i ne znam što sve ne, mjesto je negdje drugdje”.

Natalija Martinčević iz Reformista tvrdi: ”U interesu zaista svih nas je da se predsjednik i premijer o tome dogovore, kao i o cijelom nizu drugih pitanja. Jer ti sukobi imaju svoju važnosti i svoju težinu kao i različiti stavovi i dobro je da postoje i da budu međusobni korektiv. Međutim, kad dođe ovakve situacije da to radi više štete nego bilo kakve korekcije i koristi, onda je razgovor jedino rješenje”.

“Javni savjet je i premijeru i predsjedniku da ostave svoja ega sa strane i da u interesu svih nas i svih građana Republike Hrvatske da sjednu za stol i da pokušaju naći nekakav dogovor koji će biti u interesu svih”, kaže Romana Nikolić iz Socijaldemokrata.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin tek je kratko na cijelu situaciju rekao: “Vrlo jasno smo rekli da ih treba razriješiti pa da se ne ponavljamo”.