SMIŠLJALI ATENTATE: Tko je sve pokušao ubiti ruskog predsjednika Vladimira Putina?

vladimir putin

Vladimir Putin (63), ruski predsjednik, danas je svakako jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, a zanimljivo je kako je od 2000. godine, otkako je postao lider, najmanje 11 puta bio meta atentata.

Naravno, govori se i o mnogo većem broju, ali tih 11 priznaju sigurnosne službe koje brinu o Putinu.

O svemu se počelo sada još više pisati jer su mediji nagađali kako je i nedavni događaj, kada je Mercedes naletio na Putinov BMW u središtu Moskve, poslao određenu poruku.

Podsjećamo, tada je smrtno stradao omiljeli Putinov vozač s dugogodišnjim stažom.

Nesreća se dogodila pod još nerazjašnjenim okolnostima, a zanimljivo je da je crni Mercedes iznenada skrenuo u suprotnu traku i zabio se u BMW.

Podsjećamo na pokušaje atentata na Putina, koji su objavljeni od strane ruskih sigurnosnih službi:

Kad je došao Putin na vlast, a tijekom sahrane mentora Antolija Sobčaka u Sankt Peterburgu 2000. godine, prvi se put spominje pokušaj atentata. A tijekom summita u Jalti u kolovozu 2000. godine, uhićena su četvorica Čečena i nekoliko muškaraca s Bliskog istoka.

Atentat je u siječnju 2002. pripremao Čečen Kjanan Rostam prije posjete Putina Čečeniji. Na rutu kojom je Putin trebao proći postavljeno je 40 kilograma eksploziva.

Četrdeset kilograma eksploziva na putu Novembra 2002. godine na putu Rublevo-Uspenskoje kuda je Putinova delegacija trebalo da prođe postavljen eksploziv.

Potom je jedan psihopat Ivan Zaitzev htio ući u Kremlj sa ludom idejom da Putinu odsječe glavu. Vjerovao je kako je Putin njemački špijun koji u Rusiji želi uvesti nacizam.

U lipnju 2003. na autocesti Sankt Peterburg – Pskov otkrivena je bomba ručne izrade samo nekoliko sati prije nego što je trebala proći povorka s Putinom.

Meediji u Velikoj Britaniji potom pišu kako je Scotland Yard u listopadu 2003. spriječio dvojicu Rusa da ubiju Putina. Trebala je to biti odmazda za smrt Aleksandra Litvinjenka, kritičara Kremlja.

Igor Puzanov jedan je od potencijalnih atentatora koji je dospio u medije jer je namjeravao dronom baciti aksploziv na Putinov automobil.

Na dan održavanja predsjedničkih izbora 2. ožujka 2008. ruske su sigurnosne službe spriječile pokušaj atentata na Crvenom trgu kada je uhićen Tadžikistanac sa snajperom. On jeiznajmio stan na Crvenom trgu samo par sati prije Putinovog obraćanja glasačima.

Adam Osmajev uhićen je u veljači 2012. na istoku Ukrajine jer je pripremao napad na kolonu predsjednika Putina.

Potom su 27. veljače 2012. godine ruske i ukrajinske sigurnosne službe objavile da su spriječile pokušaj atentata koji je planiran za 4. žujka.

Islamistički sljedbenici terorista Dokua Umarova planirali su postaviti eksploziv na rutu kojom je trebao proći Putin.