SLUŽBENO O PADU DRONA: Evo što iz ŽDO kažu o padu bespilotne letjelice u Zagrebu

Na bespilotnoj letjelici koja je 10. ožujka pala na zagrebački Jarun bila je aviobomba, no nisu pronađeni tragovi TNT-a ili bilo kojeg drugog vojnog eksploziva, izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Izvor: Media servis

No i dalje smo bez odgovora na pitanja koja javnost najviše zanimaju – tko je lansirao dron, otkuda i zašto. Županijski državni odvjetnik Jurica Ilić:

”Danas iznosimo dio izvida koji su vezani za pad letjelice i posljedice pada, dok su pitanja okolnosti dolaska letjelice i njenog podrijetla predmet postupanja drugih nadležnih tijela i u tom dijelu izvidi se i dalje nastavljaju”.

Načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije Jadranko Karlušić istaknuo je da pregledavanjem videozapisa nije zabilježen izravan pad letjelice koji se zbio u 23:04 sata.

”U navedenom događaju nastala je materijalna šteta na infrastrukturi i 96 motornih vozila, a ta šteta je neslužbeno procjenjena na 600 tisuća kuna”.

”Ovaj događaj spada u kategoriju zrakoplovne nesreće zbog uništenja letjelice”, rekao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj i čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu Mario Počinok.

Kada je u pitanju FDR, kutija je bila znatno oštećena i nije bilo šanse za oporavak, istaknuo je Počinok i otkrio uzrok pada:

”Povjerenstvo je zaključilo da je uzrok pada narušen slijed automatskog slijetanja u dijelu kod aktiviranja glavnog padobrana zbog nepostojanja kompletnog sustava veza između tijela letjelice i glavnog padobrana što je za posljedicu imalo da je letjelica odbacila padobran i nastavila padati slobodnim padom do udara u tlo.”

Temeljem pregleda 47 metalnih fragmenata, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti ubojitih sredstava Mile Tomić odgovorio je na pitanje oko kojega su se danima lomila koplja:

”Nedvojbeno je utvrđeno da se radi o aviobombi OFAB 100-129 naoružanoj upaljačem AVU-ET 350F koji je inicirao eksplozivno punjenje u bombi što je za posljedicu imalo eksploziju u fragmentaciju tijela bome u više metalnih fragmenata.”

Glavni vještak za požare i eksplozije iz Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Ivana Bačić je objasnila da je prilikom udara letjelice u tlo došlo do eksplozije eksplozivne tvari koja…

”Ne pripada skupini tradicionalnih vojnih i privrednih eksploziva. Vjerojatno je korištena nekonvecionalna tvar ili smjesa organskog porijekla koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena do plinovitih produkata”.

Dakle, nije podržana teza o tome da se u tijelu aviobombe nalazila velika količina TNT-a.