SLUŽBENA KOMEMORACIJA: Državni vrh u Jasenovcu – premijer, predsjednik Sabora, bez predsjednice

Podijelite članak

jasenovac

U Jasenovcu će se održati službena komemoracija u povodu 71. obljetnice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac.

Državni vrh doći će zapaliti svijeće i položiti vijence, izuzev predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja boravi u službenom posjetu SAD-u, te će to učiniti po povratku u Hrvatsku, prenosi Media servis.

Svoj dolazak u Jasenovac, između ostalih, najavili su, premijer Tihomir Orešković, potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov, te ministri Kovač, Šprlje,Šustar i Hasanbegović, kao i

predsjednik Sabora Željko Reiner. Ovogodišnja službena komemoracija u Spomen-području Jasenovac kod spomenika Cvijet održava su u vrijeme duboke podijeljenosti u društvu.

Iako su predsjednica i premijer Orešković pozivali na jedinstvo, od svega ništa.

Nakon žestokih polemika došlo je do umnožavanja komemoracija – Koordinacija židovskih općina Hrvatske komemoraciju je upriličila prije tjedan dana, a Savez antifašističkih boraca svoju će održati prekosutra.

Također, Antifašistička liga danas će na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma održati prosvjed. Na prošlotjednoj komemoraciji predsjednik židovskih općina Ognjen Kraus rekao je da je na snazi revitalizacija ustaštva i potpuna negacija.

“To nas podsjeća na ono što se događalo u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ‘41., a počelo je ‘33. u Njemačkoj. Ne želimo da se to dalje događa i zato smo to učinili”.

Od 1073 logoraša 22. travnja 1945, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo 106. Preostali su ubijeni i spaljeni zajedno s objektima najvećeg koncentracijskog logora u NDH u kojem je ubijeno više od 83 tisuće ljudi.

Komentiraj