SLUČAJ “PO BABI I PO STRIČEVIMA”: Odbijeni prijedlozi obrane bivših ministara Horvata, Tolušića i Miloševića

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog obrane da se iz slučaja ”Po babi i stričevima” iz spisa kao nezakoniti izdvoje dokazi.

Izvor: Media servis

U navedenom slučaju tužiteljstvo tereti dva bivša ministra Darka Horvata i Tomislava Tolušića, bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića te aktualnog gradonačelnika Županje Damira Juzbašića za korupciju.

Horvata, Tolušića i Miloševića tereti se da su dodijelili potporu tvrtkama koje za to nisu ispunjavale kriterije, Horvat više od 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, Tolušić vlastitoj vinariji, a Miloševića za pogodovanje tvrtkama koje su mu bile od interesa.

Anto Nobilo, odvjetnik Borisa Miloševića i Višnja Drenški Lasan, odvjetnica Darka Horvata:

”Optužno vijeće je odbilo prijedloge obrane o izdvajanju nezakonitih dokaza. Sada na to obrana ima pravo žalbe pa će se o meritumu je li optužnica osnovana ili ne, odlučivati naknadno”, kaže Nobilo.

”Obrana svih optuženika tražila je izdvajanje dokaza za koje smatramo da nisu na zakonit način prikupljeni, a na kojima tužitelj temelji optužnicu. S obzirom na zakonodavno određenje, da je sjednica optužnog vijeća mjesto gdje se to mora istaknuti, ako postoji sumnja u zakonitost dokaza. U protivnom, ako se sad to ne bi istaknulo, nastupila bi prekluzija za obranu”, kaže Drenški.

Dodajmo kako je iz ove istrage proizašla i ona u kojoj se bivšeg ministra Josipa Aladrovića tereti da je prije otprilike pet godina pogodovao prilikom dva zapošljavanja.