SLOVENIJA POOŠTRILA MJERE: Zbog koronavirusa od subote Hrvatska više nije na listi zelenih zemalja

Slovenski državljani, koji su trenutno u zelenoj Hrvatskoj i koji će se u subotu naći u žutoj Hrvatskoj, neće imati problema s karantenom na graničnom prijelazu. Međutim, moraju biti spremni da ih policija pita gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin na konferenciji za novinare.

Kacin je naglasio da se epidemiološka slika neprestano pogoršava i postaje sve složenija.

– Zaraze su povezane sa zabavama, posjećivanjem diskoteka preko granice i proslavama koje se dokazano štetno, rekao je. Broj je u bolnicama već dvoznamenkast, istaknuo je. Moramo biti spremni na puno goru situaciju, tako da je vlada precijenila da moramo pojačati mjere. Najavio je da se od subote tri zemlje uklanjaju s tzv. zelene liste – Češka, Francuska i Hrvatska. No to ne znači da će slovenski državljani pri povratku iz tih zemalja morati biti u 14-dnevnoj karanteni.

– Slovenski državljani koji će se u subotu naći u “žutoj Hrvatskoj” moći će se vratiti bez brige o karanteni, ali na granici će morati dokazati gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je Kacin.Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije objavio je da je broj zaraza u Hrvatskoj premašio sigurnu granicu od 10 slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Republiku Sloveniju iz “crvenih” zemalja, najavio je Kacin. Vlada će osigurati da se putnicima na graničnima prijelazima uruči odluka o karanteni i oni će se morati odvesti izravno na adresu koja će biti na toj odluci, objasnio je, kako prenosi HRT.

Slovenski ministar zdravlja Tomaž Gantar mešto ranije je rekao kako se traže rješenja jer situacija nije najbolja niti u Sloveniji a niti u Hrvatskoj. Najavio je da će se tijekom dana ili sutra donijeti novi pravilnik o postupanjima na granici, a razmišljaju i o ponovnom uvođenju karantene za strance koji ulaze u Sloveniju. Na čije će se državljane to odnositi još se odlučuje.

Kazao je da se vrlo vjerojatno može očekivati pooštravanje mjera na granici s Hrvatskom, a možda i s Mađarskom.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen 21 novi slučaj zaraze. To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. travnja kad je bilo 36 pozitivnih testova.

Komentiraj