SLIKE ŽIVOTA: Nikola Zdrilić pliva kao riba i osvaja medalje, jer je tu trener Leo Škerjanec

Plivač riječke Nevere Nikola Zdrilić, mladić koji ima teškoća sa sluhom, osvojio je sa samo 17 godina dvije medalje na Svjetskom prvenstvu u Argentini. A njegov trener, nekadašnji plivač Leo Škerjanec, vjeruje u njega i kaže kako postoji veliki prostor za njegovo napredovanje.

Piše: Tomislav Pašiček

*Serijal je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Nikola, kada je u vama nastala želja da se posvetite plivanju?

Moja posvećenost plivanju se krenula od 2019. kada sam postao državni prvak u kategoriji kadeta te otada sam plivanje shvatio ozbiljno i odlučio se posvetiti tome

Kakva je bila podrška obitelji, prijatelja? Koga imate kod kuće?

Obitelj mi je najveća podrška, pogotovo tata, bez njega ne bi ništa postigao u plivanju, a također imam sestru koja me podržava u svemu.

Koliko su naporni treninzi i koliko uopće trenirate?

Imam od 6 do 10 plivačkih treninga, broj treninga ovisi o tome za koje se natjecanje spremamo i isto tako ovisi o planu trenera. Za intenzitet treninga je slična stvar, imamo različite dijelove sezone kad su treninzi duži, kraći, teži ili lakši.

Član ste riječkog plivačkog kluba Nevera. Kakva je atmosfera među vama?

Atmosfera je odlična, imamo par plivača koji nastupaju na svjetskim i europskim juniorskim prvenstvima i par članova hrvatske plivačke reprezentacije.

Jeste li nekada sanjali o medalji na velikim natjecanjima?

Normalno da jesam, mislim da je svim plivačima san osvojiti neku medalju na velikim natjecanjima, ili uopće kvalificirati se za neko veliko natjecanje.

Sada je za vama već niz lijepih priznanja. Što vam ona znače?

Ona me zapravo motiviraju da treniram još jače i to mi je dokaz da sam na pravom putu te da se sav moj trud isplatio.

Koja su vam odličja najdraža?

Definitivno dvije bronce na svjetskom prvenstvu u Argentini, to mi je zasad najveći uspjeh u karijeri.

Što radite kada niste u bazenu ili uz bazen? Što volite? Imate li kakav hobi?

Odmaram najčešće, ali recimo volim izaći i družiti se s društvom, otići na košarku i slično, volim biti u interakciji s ljudima.

Koliko vam je sport promijenio život?

Sport mi je doista promijenio život, dosta stvari sam naučio. Samopuzdanje mi se podiglo, disciplinu sam razvio te sam naučio izgubiti, što je po meni jedna od najvažnijih stvari za naučiti u sportu i formula za uspjeh jer po meni ako želiš uspjeti moraš prvo naučiti izgubiti.

Kao osoba s invaliditetom kako ocjenjujete pomoć šire društvene zajednice?

Smatram da društvo brine kroz institucije ali ne dovoljno za neku potpunu integraciju. Recimo cijene slušnih aparatića su prevelike te smatram da bi sve osobe u RH trebale dobiti financijsku pomoć oko svojih poteškoća.

Što biste savjetovali mladima koji imaju slične teškoće?

Savjetovao bi im da vjeruju u sebe te da te slušni aparatić ne čini drugačijom osobom, možeš se normalno družiti, igrati sportove, ići u školu i raditi zapravo što god poželiš

TRENER LEO ŠKERJANEC: NIKOLA JE MLAD I IMA JOŠ VELIKE MOGUĆNOSTI ZA NAPREDOVANJE

Kako ste upoznali Nikolu i koliko ste dugo zajedno?

Nikolu sam upoznao još dok je bio polaznik škole plivanja. Upoznali smo se na plohi bazena, a započeo sam raditi s njim nakon njegove kadetske dobi. U našoj suradnji je došlo do prekida zbog mog odlaska iz tadašnjeg kluba. Nedugo nakon toga Nikola je također odlučio promijeniti sredinu te sada surađujemo u kontinuitetu.

Koliko je teško trenirati nekog tko ne čuje? Kako se sporazumijevate?

Moram priznati da nemamo velikih poteškoća u radu zbog činjenice da Nikola slabije čuje. Plivači prije svakog treninga u bazenu u pravilu imaju i trening na suhom gdje Nikola koristi slušni aparatić. Tokom tog treninga obično iskomuniciramo dnevne zadatke.

Kada skoči u bazen komuniciramo o greškama, prolazima i rezultatima. Tada podignem intonaciju svog glasa i pouzdam se u to da Nikola jako dobro uspijeva čitati s mojih usana.

Kako izgledaju treninzi na kojima je Nikola?

Apsolutno isto kao i treninzi njegovih vršnjaka. Moram priznati da su razlike zanemarivo malene između njega i njegovih kolega sportaša. Treniramo u prosjeku 7 puta tjedno. Svaki trening se sastoji od rada na suhom te rada u bazenu.

Kako se razvijao njegov talent?

Vjerujem da se njegov talent još uvijek razvija. Nikola je vrlo kompetativna osoba, sportaš. Još je uvijek mlad, radi greške koje su prihvatljive za njegove godine.

Trening mu je koncipiran tako da niti blizu nije dotakao maksimalna opterećenja koja će morati proći kroz nadolazeće godine. U ovom trenutku on radi na nivou koji mu omogućava da uspješno završi srednjoškolsko obrazovanje. Nakon što završi školu otvoriti će se novi prostor koji možemo koristiti za daljnje napredovanje.

Foto: HPO

Osvojio je na SP-u dvije brončane medalje. Ima li u njemu snage za još veći iskorak?

Osvojio je dvije brončane medalje na SP sa 17 godina. Sigurno ima prostora za veći iskorak. Bio je među najmlađim sudionicima prvenstva. Kao što sam napomenuo, prostor za napredovanjem je velik. Ovisno o motivaciji i želji za uspjehom sigurno postoji prostor za još veći iskorak

Nikola je polaznik Programa uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha u redovan sustav sporta. Što to zapravo znači?

Cilj projekta je, kroz rad kineziologa i komunikacijskih posrednika koji su zaposleni na projektu, potaknuti i uspješno uključiti djecu sa oštećenjem sluha u sustav sporta i sportske rekreacije. Mnoga djeca se zbog oštećenja sluha osjećaju nespremno krenuti u sustav sporta. Ovaj program dokazuje da, uz trud trenera i okoline, sportaši sa oštećenim sluhom itekako mogu postizati vrhunske rezultate.

Kolika je pomoć društva invalidnim sportašima?

Okolina može biti potpora ukoliko postoji razumijevanje prema hendikepu sportaša. Nikola je fantastično prihvaćen među svojim vršnjacima, kako klupskim tako i reprezentativnim. Na nebrojene načine prima pomoć kako na treninzima tako i na natjecanjima.

Otkud vi u plivanju i trenerskim vodama?

Bavio sam se plivanjem do svoje 20. godine. Imao sam sreću kao sportaš surađivati s odličnim trenerima. Moj prelazak u trenerske vode je došao prirodnim putem. Želja mi je prenijeti moja znanja o sportu na buduće sportaše I na taj im način pomoći da si otvore neke nove mogućnosti u životu.

Recite nam nešto o plivačkom klubu Nevera?

PK Nevera je mlad klub. U klubu ne nedostaje entuzijazma i želje za uspjehom te pronalazimo svoje mjesto u vrhu hrvatskog plivanja. Prošla sezona se prikazala kao potvrda da smo na pravom putu. U ekipnim natjecanjima prvi puta smo se plasirali na postolje, a uz Nikolu su tu i sportaši koji nastupaju za reprezentaciju kako na međunarodnim mitinzima tako i na europskim i svjetskim juniorskim prvenstvima.

Vaša poruka mladima koji nisu u sportu?

Uključite se u sport. Sport je fantastična disciplina da mnogo naučiš o sebi u ranoj dobi. Pruža ti priliku da razotkriješ i izgradiš svoj karakter kao bi u daljnjem životnom putovanju bio uspješniji.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!