SLIKE RATA: Stotine poginulih u raketnom udaru na bolnicu u Gazi

Jedna za drugom nižu se tragedije u ratu u Pojasu Gaze. Najmanje 500 ljudi je poginulo, a brojni su završili pod ruševinama kada je jučer pogođena palestinska bolnica u gradu Gazi.

Izvor: Media servis

No, odgovornost ne preuzima nitko ili je prebacuju na suprotstavljenu stranu. Palestinski dužnosnici tvrde da se radilo o zračnom napadu Izraela dok iz Tel Aviva kažu da je za sve kriva neispravna raketa jedne od terorističkih organizacija islamskih militanata. Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari:

“Mogu potvrditi da analiza IDF-ovih operativnih sustava ukazuje na to da su rakete koje su ispalili teroristi u Gazi prolazile blizu bolnice u trenutku kada je pogođena. Islamski džihad je odgovoran za poginule nevine žrtve u bolnici u Gazi.”

Osude događaja su stigle sa svih strana svijeta. Među njima je bila i ona predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

“Napad na civilnu infrastrukturu nije u skladu s međunarodnim pravom.”

U jeku ovih napetosti u Izrael stiže američki predsjednik Joe Biden. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će se Biden prije svega kao prijatelj susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i članovima izraelskog ratnog kabineta, ali i da će im postaviti neka teška pitanja oko ciljeva ovog sukoba.

Američki je predsjednik ranije naglasio da SAD ne želi da se ovaj sukob proširi te da je neophodno da u Gazu stigne humanitarna pomoć. Biden će se susresti i s obiteljima Izraelaca koje je oteo Hamas. Najavljeno je da će se na povratku iz Tel Aviva naći s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i predsjednikom palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom.