SLIKE HRVATSKE: “Gladna sam!” – rekla je umirovljena profesorica kad je nazvala pučku kuhinju

“Do 2020. bili smo na oko 300 obroka, pandemija i potresi su povećali brojku. Pune dvije godine smo bili na 400 obroka, a u zadnjih dva mjeseca smo prešli i tu brojku, sad idemo prema 450, 500 obroka”.

Rekao je to za N1 fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje Sv. Duh u Zagrebu, koji navodi kako sve poskupljuje, a potrebe su velike. Također objašnjava kako u novo siromaštvo pripada i kategorija umirovljenika koji s nedostatnim i mizernim primanjima ne mogu normalno funkcionirati.

“Te osobe više nisu osobe u riziku od siromaštva nego prelaze u kategoriju itekako siromašnih osoba”, rekao je te dodao: “Takvih osoba imamo najviše u zadnje vrijeme i s one ljudske i duhovne strane to je najteže promatrati. Radi se o osobama koje su marljivo radile cijeli život i sad su prisiljene dolaziti ovdje. Stid koje osobe osjećaju kad dolaze ovdje je porazan za nas kao čovječanstvo”.

Fra Vladimir Vidović (Foto: Screenshot/YouTube)

Fra Vidović smatra da će taj trend još više rasti.

“U ponedjeljak smo podijelili više od 500 obroka, tu nisu posebni meniji, u ponedjeljak smo imali pizzu iz donacije. No, oni dođu na topli obrok, a sa s sobom kući ponesu voće i povrće. Umirovljenici nam uvijek kažu: ‘Da nema vas, nikad ne bismo jeli voće. Voće je jednostavno preskupa kategorija za umirovljenički džep i za nekoga na rubu egzistencije”.

Navodi da svaka kuna koja dođe u njihovu pučku kuhinju ide u prave ruke ljudima kojima je ta pomoć itekako potrebna, a profil ljudi koji je najviše dolazio u posljednja dva mjeseca su umirovljenici, ali postojao je i trend dolaska osoba srednje životne dobio koje su ostale bez posla u lockdownu.

“Svaki dan primjećujemo nova lica. Neki me dan nazvala jedna starija gospođa, umirovljena profesorica i u suzama mi je rekla da je gladna zbog životnih okolnosti koje su je snašle”, zaključio je fra Vidović.