SLAVNI OSKAROVAC U ZAGREBU: Priprema se snimanje filma o hrvatskoj metroploli

ISTRAŽIVANJE: Otkud Zagreb na listi najopasnijih gradova za život?

Češki filmski i kazališni redatelj, Jiri Menzel, na proljeće 2018. godine dolazi u Hrvatsku, kako bi snimio polusatni dokumentarni filma o Zagrebu.

Piše: Branimir Fagač

Poznati oskarovac će u ulozi pripovjedača govoriti o glavnim znamenitostima hrvatske metropole, ali i o svojim osobnim vezama i uspomenama na grad.

Suradnju na projektu su sa gradonačelnikom, Milanom Bandićem i direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba, Martinom Bienenfeld dogovorili saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i član Hrvatsko – češkog društva Vladimir Bilek, prevoditeljica i dugogodišnja suradnica Jirija Menzela, Dagmar Ruljančić, te predsjednik Hrvatsko – češkog društva Marijan Lipovac.

“Ovaj će projekt biti odličan oblik promocije grada Zagreba, jer slavni je oskarovac ne samo prvo ime češke kinematografije nego i svjetski poznati redatelj”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Inače, Jiri Menzel rijetko se odlučuje na snimanje dokumentarnih filmova – do sada je snimio samo dva, i to: “Vaše more, naše more” i “Moj Dubrovnik”.

“Novi Menzelov dokumentarac, radnog naslova ‘Moj Zagreb’, biti će odlična promocija grada, a osim čeških, mogao bi privući i ostale turiste diljem svijeta”, rekao je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

Iako je Advent u Zagrebu najprepoznatljiviji ‘proizvod’ Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, ipak je, za snimanje polusatnog dokumentarca, nakon dugog promišljanja, odabrano proljetno doba.

“Zagreb je lijep u svako doba godine, a po mom mišljenju, u proljeće ima prekrasnih dijelova grada, koje svakako treba zabilježiti kamerom”, istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Ukupna vrijenost projekta “Moj Zagreb”, još uvijek nije poznata, a svećana premijera dokumentarnog filma predviđena je koncem 2018.godine.

Komentiraj