SLAVEN LETICA: U kraju gdje je ministar Kujundžić rođen od pamtivijeka vrijedi “Ispeci pa reci”

slaven letica

Ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić baš nema sreće s mislima i riječima. Iako dolazi iz slavnoga i mudroga imotskog kraja – rođen je 27. travnja 1957. u Ivanbegovini, naselju u današnjoj općini Podbablje – u kojoj od pamtivijeka vrijedi izreka „Ispeci pa reci“, ministar zdravstva prije dva dana je još jednom rekao nešto što prije toga nije ispekao.

Napisao je to Slaven Letica, naš poznati sociolog i sveučilišni profesor na svom Facebooku, s kojeg prenosimo objavu:

JEDAN LIJEČNIK – KAD GOVORIMO O ČOVJEKOVOM ZDRAVLJU, BOLESTI, PA I UMIRANJU – VRIJEDI KAO DVADESET SVEĆENIKA!

Gostujući u dominikanskom samostanu bl. Augustina Kažotića u Zagrebu, kao sudionik javne “O vjeri i politici u odgoju, obrazovanju i zdravstvu”, organizirane u okviru niza javnih tribina pod skupnim nazivom „Korizma na Peščenici“, ministar zdravstva na metaforičkoj se razini u korizmi odrekao vlastitih kolega liječnika.

Naime, pozivajući se na iskustvo bivšega ravnatelja Nove bolnice Zagreb i prisjećajući se zalaganja za otvaranje bolničke kapelice u toj bolnici, kazao je: „Onima koji ne vjeruju, kapelica u bolnici ne škodi, a nama koji vjerujemo, puno znači. Nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora: jer svećenikov osmijeh, utješna riječ, ohrabrenje, beskrajno znače i bolesniku i obitelji.“
Te nedovoljno ispečene riječi – svedene na zvučni ugriz „jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“ – u medijima, ali i među njegovim kolegama liječnicima, postale su predmet poruke, osude i zgražanja.

Javno se oglasila i liječnička udruga Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) koja je, nazovimo to tako, Kujundžićev tečaj o vrijednosti liječnika i popova (1 svećenik = 20 liječnika) pretvorila u ciničnu poruku resornom ministru: “Hoćete li angažirati 215 svećenika da nadoknadite nedostatak od 4.300 liječnika?

Kao čovjek koji se, između ostaloga, dobar dio života bavio LIJEČNIČKIM POZIVOM (profesijom), moram se u potpunosti složiti s rezigniranim tonom i cinizmom HUBOL-a: ministrova izjava naprosto je skandalozna, ponižavajuća i sramotnička za liječničku profesiju.

Može on, kao što i čini, tvrditi da je izvučena iz konteksta, ali nema tog konteksta koji bi joj dao bilo kakav smisao. Taj smisao teško može steći čak i onda kad bi ministar počeo objašnjavati kako je pod izrazom „nekad“ mislio na to da jedan svećenik više vrijedi od 20 doktora u onim situacijama kad je medicina nemoćna ili, kako se to obično kaže, kad „digne ruke od pacijenta“.
U suvremenoj medicini, u kojoj je umiranje, nažalost, dugotrajan proces, medicina – a to znači i liječnici i medicinske sestre i drugo bolničko osoblje – nikad ne može u potpunosti „dignuti ruke od pacijenta“.

U tom pogledu, liječnicima i sestrama znatno je lakše naučiti i usvojiti osnovna znanja i vještine dušobrižničkog (svećeničkog) poslanja, nego je svećenicima naučiti i usvojiti liječničko i iscjeliteljsko znanje i poslanje.
Dakle, formula koju je javno ponudio ministar-liječnik-gastroenterolog dr. Milan Kujundžić, kad su ljudsko i čovjekovo zdravlje, bolest, pa i smrt u pitanju, potpuno je obrnuta: JEDAN LIJEČNIK VRIJEDI KOLIKO DVADESET SVEĆENIKA!

Sve u svemu, ministru dr. Milanu Kujundžiću bilo bi najpametnije da prestane biti ministrom zdravstva, jer su njegova znanja o javnom zdravstvu i upravljanju njime zastrašujuće malena, a mišljenja o kolegama liječnicima s onu stranu zdravoga razuma i – medicinske etike koja bi ga trebala obvezivati na poštivanje etičkog imperativa: „Moje kolege biti će mi sestre i braća“.
Konačno, kad je u pitanju odnos vjere (shvaćene u užem i širem smislu, koji uključuje vjeru u Boga, medicinu, sposobnost samo-izlječenja, pa i čudesnog izlječenja) i zdravlja, ministru bih svakako preporučio da pročita tematski broj „Vjera kao moćan lijek“ hrvatskog ili engleskog izdanja The National Geographica iz prosinca 2016.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/slaven.letica.9/posts/10155299952857871″ bottom=”30”]

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!