SLAVEN LETICA: Tko sve i zašto sabotira predsjedničku trku Kolinde Grabar Kitarović?!

Podijelite članak

Tko, otkada, do kada, kako, zašto i za čiji račun sabotira predsjedničku trku Kolinde Grabar Kitarović? – pita se Slaven Letica, naš poznati politički analitičar, te daje neke konkretne odgovore, bez obzira što predsjednica kaže: “Ne razmišljam ni o kakvim sabotažama”.

Na marginama Međunarodne konferencija “Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama” (usput: slovo „u“ je ovdje suvišno, jer se radi o – upravljanju krizama) održanoj danas u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu u organizaciji Jutarnjeg lista i Ministarstva obrane, predsjednica Republike KFK ovako je odgovorila na pitanje plaši li se i razmišlja li o glasinama o SABOTAŽAMA njene predsjedničke kampanje: „Ne razmišljam ni o kakvim sabotažama. Vjerujem da će, kako članovi HDZ-a, tako i svi ostali koji vjeruju i cijene moj rad, izaći na izbore. Osjećam se pozitivno i optimistično te na taj način ulazim u nadolazeće razdoblje.”

Dok je izgovarala te riječi, govor tijela KGK nije potvrđivao njen duševni spokoj, pozitivno mišljenje, optimistično i pobjedničko raspoloženje, nego tjeskobu, nesigurnost, neizvjesnost i strah.
Ako pojam „sabotaža“ shvatimo onako kako ga, primjerice, definira Hrvatska enciklopedija (evo te definicije: „sabotaža, francuski sabotage, namjerna akcija, s političkim ciljem, u ratu radi oslabljenja neprijatelja, nasilno onemogućivanje rada (rušenjem pogona, mostova i sl.), hotimično kvarenje (strojeva, različite robe), namjerno izbjegavanje ili odugovlačenje obavljanja određenih poslova ili dužnosti. Sabotaža je, osim u različitim aktivnim oblicima diverzija, česta i u okviru nezamjetne, potajne djelatnosti, tzv. pasivne rezistencije i sl.“) nije teško zaključiti kako korupcijske afere koje su posljednjih mjeseci, pa i godina, preplavile HDZ, djeluju – SABOTAŽNO.

„Sabotažno“ djeluje i pojava neovisnoga predsjedničkog kandidata dr. Miroslava Škore koji je u vlastiti program ugradio suverenističke, pravaške, euro-realistične i tradicionalističke odrednice koje je euroljub Andrej Plenković svirepo prognao iz HDZ-ove doktrine, programa i politike.

Kako osobno vrlo dobro poznajem i cijenim pravaška uvjerenja šefa kampanje još uvijek fantomske kandidatkinje KGK Ivana Anušića, nije mi strana misao kako bi njemu bilo milije i draže voditi kampanju kandidatkinje ili kandidata koji nije osakaćen za spomenute vrednote. Kao častan i odan čovjek, on će svoj posao „odraditi“ pošteno, ali nisam siguran da će da obavljati onako iz srca i duše.

Ulogu SABOTERA, želio to priznati ili ne, objektivno igra i predsjednik HDZ-a koji je onako s bahate visine javno izvrijeđao dr. Mira Kovača, povjesničara koji je diplomirao, magistrirao i doktorirao na pariškom sveučilištu “Sorbonne Nouvelle”. Uz to bio je veleposlanik RH u Njemačkoj, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova i politički tajnik HDZ-a. Nakon što je javno objavio vlastitu ambiciju da na stranačkim izborima pobjedi Plenkovića, dodavši kako bi HDZ trebao razmotriti prekid koalicijskog ugovora s SDSS-om, ovaj ga je izvrijeđao poznatom rečenicom: “Njegov stav je za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan. Točka. Dakle, on utječe na politiku HDZ-a isto kao nekakav građanin Finske u Finskoj.”

Ta izjava, nema nikakve sumnje, ima sabotažni učinak na jedinstvo HDZ-a i motivaciju njegovog pravaškog „krila“ da sudjeluje u kampanji KGK i da za nju glasa, a ne za dr. Miroslava Škoru.

Zasad ću spomenuti još jednu SABOTAŽU KGK koja nije rezultat niti jene od istoznačnica i suznačnica tog pojma (diverzija, podvala, destrukcija, sabotaže, odmazda, kompromitacija, opstrukcija, zavjera, urota, prijevara, subverzija, smicalica, spletke, podmetanja, pobuna itd.) nego je rezultat zastrašujućeg neznanja u gluposti nepoznatog pisca govora koji je prije par dana hrvatska predsjednica Republike održala na Festivalu kajkavske popevke u Krapini.

Tom je prilikom izjavila: “Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje”.

Plemeniti čovjek i legendarni hrvatski novinar, novinski urednik, pisac i pjesnik, dakako i moj dragi prijatelj, Milivoj Pašiček bio je u toj mjeri zgrožen fake news koju je javno izgovorila KGK da je napisao polemički osvrt dugog podnaslova: „Ono što se dogodilo ovih dana u Krapini, kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nazočila našem najstarijem, 54. po redu Festivalu kajkavskih popevki i pritom izrekla cijelu lepezu neistina, a svi su poslušno šutjeli, klimali i pljeskali, dugo nije viđeno.“

Za svakog čovjeka ili ženu sramotno neznanje koje je javno manifestirala KGK ovako je komentirao: „I nije tema pjesma Rajka Suhodolčana ‘Došel bum doma (Pod brajde)“, za koju ZAMP navodi da je nastala 2000. godine, već neistine o vremenu, valjda se misli na bivšu državu Jugoslaviju, kada se, kako predsjednica reče, ‘nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje’. Teška i uvredljiva neistina! Rekoh za sve one koji su stvarali za popularni festival, za sve koji su stvarali na kajkavskom, za sve zaljubljenike u Hrvatsko zagorje. Jer, baš je taj festival bio poznat po sjajnim domoljubnim pjesmama, u kojima su se itekako rabile sve riječi i svi pojmovi za koje predsjednica tvrdi kako se nije smjelo.

Predsjednice, jako se smjelo, i nitko ništa nije zabranjivao. Neću govoriti o drugima, već o sebi, autoru brojnih skladbi na tom festivalu, dobitniku mnogih nagrada. Neću navoditi desetke i desetke pjesama iz vremena, da tako kažem, prije ove današnje Hrvatske, u kojima sam imao i Hrvatsku, i domaju i Zagorje, i zibače…“

Dakle, uz sabotažu Andreja Plenkovića Bone, KGK prakticira i samo-sabotažu koja će do izražaja doći sve više i više, posebice kad se bude morala sučeljavati s do zla boga ratobornim Zoranom Milanovićem, boksački raspoloženim Mislavom Kolakušićem, s mirotvornim dr. Miroslavom Škorom i za boj spremnom Dalijom Orešković.

Komentiraj