SLAVEN LETICA: Suhi i “zao” zrak – ni idealna vlažnost nije dostatna za obranu od koronavirusa

Poduzetni, agilni i javno često vidljivi laboratorijski istraživač i sveučilišni profesor, biolog – usko specijaliziran za mikrobiologiju, genetičko inženjerstvo, forenzičnu genetiku i glikobiologiju – dr. Gordan Lauc već nekoliko tjedana, koristeći za laike ezoterični jezik glikobiologije, objašnjava ono što je svakom odavno poznato: da suhi zrak šteti zdravlju.

Piše na Facebooku tako Slaven Letica, naš poznati sociolog, te nastavlja:

U medicini je duže od stoljeća aksiom da suhi zrak (optimalna vlažnost zraka je ona od 40 do 60 posto) uvjetuje sušenje grla, nosnica, usne šupljine, grla, pa i kože. To sušenje smanjuje sposobnost organizma da se brani od zdravstveno štetnih mikroorganizama (virus i bakterija) te tako pogoduje pojavi virusnih i bakterijskih upala gornjih dišnih putova te općeg slabljenja imunuloškog sustava.

Duža izloženost suhom i nečistom zraku uz pojavu upala može izazvati druge zdravstvene tegobe: svrbež, umor, pospanost, nervozu, razdražljivost, kihanje, glavobolju, gubitak koncentracije, iritaciju očiju i opću malodušnost.

Sve to je poznato svakom liječniku, pa i roditeljima male djece koje pedijatri stalno podsjećaju obiteljski liječnici i pedijatri.

Ta korisna znanja danas kad se svi mi nalazimo u kućnom „pritvorima“, izolaciji.

Dakako, da biste uopće znali kolika je vlažnost zraka u vašem domu, trebati imati mjerač vlage kojeg je donedavno bilo moguće kupiti u brojnim prodajnim lancima za stotinjak ili nešto više kuna.
https://www.bauhaus.hr/mjerac-temperature-i-vlage-u-zraku-c…

Ako vam mjerač potvrdi da vam je zrak u domu suh (ispod 40%), vlažnost možete povećati na različite načine, najlakše s kvalitetnijim ovlaživačima zraka čije se cijene kreću od nekih 300 do 900 kuna.
Kako je u današnjoj situaciji teško bilo što kupiti, vlažnost doma možete povećati – tako to radi moja mudra Goga – sušenjem rublja u blizini ili na radijatoru ili isparavanjem zagrijane vode.

Međutim, čak i ako imate cijelo vrijeme idealnu vlažnost zraka, to nije ni izdaleka dostatno za obranu organizma od virusa sezonske gripe i korona virusa.

U uvjetima dvojakog stresa kojeg uvjetuju strahovi od korona virusa i potresa, podjednako je važno uzimati maksimalne doze vitamina „C“ i „D“ te optimalne količine probiotika.

Još je važnije da se ne dadete navući na ovisničko praćenje vijesti i priča o pandemiji COVID-a 19 i onih o potresima.

https://www.elipso.hr/mali-kucanski/ovlazivaci/

Komentiraj