SLAVEN LETICA: Solinski “monstrum” kao metafora monstruoznog vremena

Brojni hrvatski i susjedno-državni mediji objavili su vijest i priče o doista monstruoznom zločinu u Solinu, kaže Slaven Letica, naš poznati sociolog i sveučilišni profesor, kojeg je to podsjetilo na davni susret s jednim teškim ovisnikom. Zašto?

Prof. dr. Letica objašnjava to u objavi na Facebooku:

Mladić po imenu Luka Juretić, star 24 godine, pokucao je na vrata susjeda, zatražio je brašno za palačinke, da bi nakon toga bestijalno ubio 92-godišnjeg Vicenca U. i teške ozlijedio njegovu suprugu Senku U.

Pri očitovanju na sudu izjavio je da se ne osjeća krivim i da se ničega ne sjeća.

Svi novinari, komentatori i sudionici rasprava na društvenim mrežama Luku Juretića nazivaju “monstrumom” i izražavaju žaljenje što nema smrtne kazne da se “monstruma” po kratkom postupku skrati za glavu.

Razumijem i dijelim ogorčenje cjelokupne solinske i hrvatske javnosti, ali osjećam potrebu da s mojim spomenarskim poznanicima (od koje najveći dio ne poznam) podijelim istinitu priču iz davne 1985. godine.

Radio sam tada već šest godina na Medicinskom fakultetu. Jednog dana moja me je žena zamolila da porazgovaram sa šefom Klinike za psihijatriju na Rebru s kojim sam bio ne samo kolega, nego i prijatelj. Rekla mi je da se na zatvorenom odjelu Klinike nalazi sin najbolje prijateljice njene dobre prijateljice te da vidim ima li razloga da tamo ostane zatvoren i liječen na neodređeno vrijeme.

Pojavio sam se u Klinici u dogovoreno vrijeme i tamo me je čekao moj kolega s jednim mladim, elokventnim i šarmantnim čovjekom. Bez oklijevanja, moj mi je kolega rekao: „Dok gledate i slušate ovog mladog čovjeka, morate znati da je on već pet godina teški heroinski ovisnik, opasan za sebe samoga i svoje najbliže.“

Nastavio je: „Pretpostavljam, hvala Bogu, da nemate iskustva s takvim ljudima koji su veliki, slatkorječivi, manipulatori. Molba njegove majke da ga pustimo s odjela rezultat je takve manipulaciji.“

Zatim se okrenuo mladiću i rekao mu: „Idi na odjel, to ti je posljednja šansa!“

Kad smo ostali sami, pomalo rezignirano je nastavio: „Kad jednog dana ode s odjela, velika je vjerojatnost da će opljačkati vlastitu obitelj, rasprodati sve vrijedno što ima u kući i na kraju fizički zlostavljati, a možda i ubiti vlastitu majku.“

Dvije godine nakon toga, dogodilo se je sve ono što mi je rekao; hvala Bogu nije ubio majku, iako je pokušao. Na kraju se taj mladić zabio motorom u neko stablo i poginuo.

Ovu priču dijelim s vama ne da bi iskazao makar i najmanje razumijevanje prema „Solinskom monstrumu“.

Objavljujem to jer sam uvjeren da je u vremenu kad je počinio monstruozni zločin, ali i godinama prije toga bio teški ovisnik.

PISALI SMO:

MONSTRUM IZ SOLINA: On je tražio brašno za palačinke, pa ubio starca i umlatio mu suprugu – čitajte OVDJE.