SLAVEN LETICA: Plašim se, jako se plašim, za ministricu Blaženku Divjak Cezar

Dakako, ovlast da prijeđe “Rubikon” vazda nasmiješenoj ministrici-izvrsnici dali su predsjednik VRH-a Andrej Plenković Bono i bivši ministar, diplomirani veterinar, dr. Radovan Fuchs, kaže Slaven Letica, naš poznati kolumnist i politički analitičar, o još jednom “iskoraku” ministrice Blaženke Divjak.

Na Facebooku Letica piše:

Plašim se, jako se plašim, da ministrica Blaženka Divjak Cezar ipak nije pri zdravoj pameti!

Jučerašnji kratki monolog ministrice znanosti i obrazovanja dr. Blaženke Divjak pred Banskim dvorima o njenom “prelasku Rubikona” kojim se je prispodobila s legendarnim Julijem Cezarom daje, nažalost, naslutiti da ministrica nije sasvim pri sebi.

Evo njenih riječi: „Danas su u Narodnim novinama objavljena 24 kurikuluma i za mene je to jako važan trenutak i možda najvažniji razlog zašto sam se upustila u pustolovinu da uđem u politiku i budem ministrica. (…) Danas smo prešli Rubikon – više nema natrag.“

Dakako, ovlast da prijeđe “Rubikon” vazda nasmiješenoj ministrici-izvrsnici dali su predsjednik VRH-a Andrej Plenković Bono i bivši ministar, diplomirani veterinar, dr. Radovan Fuchs.

Za one koji eventualno ne znaju što znači metafora o prijelazu Rubikona, dajem natuknicu iz hrvatskog izdanja Wikipedie:

Rubikon (lat. Rubico) je mala rijeka na sjeveru Italije. Imala je poseban značaj u rimskom pravu, jer nijedan general nije imao ovlasti da je prijeđe sa svojim jedinicama. Počev od 59. pr. Kr., služila je kao granica između rimskih provincija i Cisalpske Galije; zakon je na taj način štitio Rim od unutrašnjih vojnih prijetnjâ. Postala je slavna kada ju je Julije Cezar (Gaius Julius Caesar) prešao sa svojim legijama pod oružjem 10. siječnja 49. pr. Kr. po ugledu na Gneja Pompeja Velikog (Gnaeus Pompeius Magnus). Time je prekršio zakon Rimskog senata. Ako je vjerovati povjesničaru Svetoniju (Gaius Suetonius Tranquillus), prešavši rijeku izrekao je čuvenu krilaticu: Kocka je bačena (lat. Alea iacta est).

Od tada postoji izraz »prijeći Rubikon« koji je nadživio tadašnji Rim pa se rabi i danas za osobu koja se upušta u neku radnju sa riskantnim posljedicama.

U vrijeme Rimskog Carstva, Rubikon se ulijevao u Jadransko more između Riminija (Ariminiuma) i Cesene (Caesene). Sadašnji odgovarajući tok se često osporava. Vezuje se uglavnom za rječicu Pisciatelli koja izvire na istoj planini i teku usporedno u dvjema dolinama i konačno se spajaju na morskoj razini u mjestu Gateu.

 

Komentiraj