SLAVEN LETICA: Petar Pismestrović je odavno zaslužio izložbu u Zagrebu

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Pomalo zboravljeni veliki hrvatski, austrijski i europski, pa i jugoslavenski, karikaturist Petar Pismestrović – podsjetio je na dosita velikog umjetnika Slaven Letica, naš sociolog i sveučilišni profesor, kokji skreće pozornost na jednu osobitu karikaturu.

Na Facebooku Letica piše:

Jutros sam sasvim slučajno pronašao jednu davnu karikaturu danas austrijskog i europskog, a nekad davno hrvatskog i jugoslavenskog karikaturista Petra Pismestrovića koji već četvrt stoljeća radi i stvara u Austriji.

Karikatura je iz ljeta 1990. i prikazuje “izgradnju” hrvatskog ustava. Petar je meni na karikaturi dao malo preveliku važnost, jer ispada da ostale “ustavotvorce” puočavam ustavnim znanjima i vještinama.

U svakom slučaju, na karikaturi nedostaju dva važna dionika “izgradje” Božićnog ustava: Smiljko Sokol i Darko Bekić (između ostalog angažirao je Jadranku Fatur za izradu platna koje se danas nalazi u svečanoj saborsko dvorani)..

Karikatura je nastala prije odlaska “Šeksove skupine” u Haludovo od 1. do 14. kolovoza 1990., pa na njoj nema dr. Krunislava Olujića, Ljubomira Valkovića i drugih.

Petar je u posljednjih četvrt stoljeća izgradio doista zavidnu međunarodnu karijeru.

Odavno je zaslužio samostalnu izložbu u glavnom hrvatskom gradu u kojem je, kao srijemski Hrvat – preci su mu u Srijem došli iz Like – završio studij politologije i počeo se baviti karikaturom.

Tužno mi je bilo pročitati njegove riječi iz članka na koji vas navodim: “U Hrvatskoj me nigdje nema. Kao da nisam ni postojao.”

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/slaven.letica.9/posts/10156277565732871″ bottom=”30″]