SLAVEN LETICA: Na uspjeh Pejčinović Burić treba gledati kroz državništvo i nacionalne interese

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe i tako postala prvom hrvatskom političarkom na čelu jedne od najvažnijih sve-europskih institucija.

Svoj komentar tom velikom uspjehu dao je i Slaven Letica, naš poznati politički analitičar, koji je na Facebooku napisao:

ZAŠTO JE VAŽNO I ZAŠTO MI JE DRAGO DA JE MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ NOVA GLAVNA TAJNICA VIJEĆA EUROPE

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe!

U „pripetavanju“ (drugom krugu) je uvjerljivo pobijedila potpredsjednika belgijske vlade, ministra vanjskih i europskih poslova te ministra obrane Didiera Reyndersa: Hrvatica je dobila 159, a Belgijanac 105 glasova.

Marija Pejčinović-Burić je tako postala prvom hrvatskom političarkom koja će biti na čelu jedne od najvažnijih sve-europskih institucija (ima 47 država članica, od kojih su 28 članice EU) čije je poslanje briga za ljudska prava i slobode, kao i razvoj demokracije i demokratskih institucija. U okviru VE-a djeluje Europski sud za ljudska prva čije je sjedište također u Strasbourgu – u neposrednoj blizini VE.

Izbor Marije Pejčinović Burić osobno me je jako obradovao jer je bila glavna tajnica Europskog doma u Zagrebu u doba kad sam ja bio predsjednik Europskog pokreta Hrvatska, prve europske institucije osnovane u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je naša gošća 1990. bila Francuskinja Catherine Lalumière, prva žena na čelu Vijeća Europe.

Fotografija koju objavljujem snimljena je 1990. godine kada je naš gost bio prvi demokratski izabrani predsjednik Bugarske Želju Želev (bio je predsjednik od 1990. do 1997.), bivši komunistički disident, čije je glavno djelo knjiga Fašizam (Fašizmăt,1982).

Zanimljivo je i da je moja Goga godinama bila s Marijom u međunarodnoj organizaciji poslovnih i uspješnih žena ZONTA.

Na uspjeh MPB ne treba gledati kroz stranačke ili zavičajne optike (Marija je Hercegovka i bila je izvrsna rukometašica), nego kroz DRŽAVNIŠTVO, tj. hrvatske nacionalne interese.