SLAVEN LETICA: Molim i kumim USKOK – vinogradarima i vinarima ne pakovati!

Osjetljiv sam na vinogradare i vinare. Vjerojatno zbog toga što je moj did (djed), otac moje majke Ivke, Nikola Papa bio izvrstan vinogradar i nesavršeni vinar (po svjedočenju njegovih znanaca, odavno mrtvih) – piše Slaven Letica, naš kolumnist i politički analitičar.

Bio je nenadmašni težak, egzistencijalni narodni „filozof“, duhoviti zajebant, čudak i – valja mi biti iskren – ljubitelj dobre vinske kapljice, da ne kažem pijanac-veseljak.

Zbog tih sentimentalnih razloga pratim vijesti o mladim hrvatskim vinogradarima i vinarima, posebice onima koji nastoje oživiti tradicionalne sorte vinove loze iz dalmatinskog krša.

Među tim mladim snagama, za oko i uho su mi „zapela“ dvojica.

Prvi je Imočanin Nikola Grabovc, sin „prolječara“, kasnije osnivača HSLS-a Ante Grabovca. Nikola i njegov ćaća uzgajaju autohtonu sortu „Kujundžuša“ o kojoj se Nikola sprema napisati doktorsku disertaciju. Član je Domovinskog pokreta Miroslava Škore i sprema se na izbore u 10. izbornoj jedinici, a javnosti se predstavio u najboljem svjetlu u emisiji „Bujica“.

Drugi je Skradinjanin ili Rupljanin (iz Rupa, udaljenih 15 kilometara od Skradina u pravcu Drniša, je navodno Vuk Mandušić i, sasvim sigurno, Sanaderov rizničar Mladen Barišić) Ante Sladić koji u prekrasnom šibenskom i skradinskom zaleđu, nedaleko od Nacionalnog parka „Krka“ stvara klasterski biznis u kojem povezuje vinogradarstvo, vinarstvo, maslinarstvo i turizam.

Jučer me zato potresla vijest da je Ante Sladić kojeg su novinari predstavili kao „poduzetnika iz Šibenika“ uhićen u okviru akcije PUSKOK-a.

Nadam se i vjerujem da taj mladi, ambiciozni, uspješni i inovativni vinogradar i vinar nije kriv i da će se vrlo brzo vratiti u obiteljske vinograde, kušaonicu vina u Plastovu i – što je najvažnije – u svoju obitelj.

*Ante Sladić, vinar i vinogradar, nije uhićen, što je i sam objavio na Facebooku: “Ljudi hvala vam na brizi vezano uz današnje vijesti iz medija. Ima nas dosta pod imenom Ante Sladić. Ja nisam uhićen i nemam nikakve veze s tim!”

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/slaven.letica.9/posts/10159168806062871″ bottom=”30″]